Op de munt staan de naar elkaar gewende hoofden van Isalia Van Diest en Marie Popelin met op een boord errond, bovenaan BE en de munttekens van de Munt van Brussel en links een mercuriusstaf en I. VAN DIEST en rechts, een waagschaal met M. POPELIN ; rondom tussen een cirkel en de verhoogde buitenrand twaalf sterren.
Op de andere zijde het klassiek ontwerp voor het stuk, met name, links een groot cijfer 2 met rechts ervan EURO bovenop de kaart van Europa met bovenaan en onderaan zes sterren.
Ter gelegenheid van de 100ste verjaring van de Internationale vrouwendag werd door de Koninklijke Belgische Munt een speciaal stuk van 2 euro uitgegeven gewijd aan twee Belgische vrouwen die een pioniersrol hebben gespeeld.
Marie Popelin (Schaarbeek, 16 december 1846 - Brussel, 5 juni 1913) was een Belgische voortrekster van de vrouwenrechten. Zij vocht met Isabelle Gatti de Gamond voor het onderwijs voor meisjes en werd zelf de eerste vrouwelijke doctor in de rechten.
Op 37-jarige leeftijd begon zij in 1883 haar rechtenstudie aan de Université libre de Bruxelles. Als eerste afgestudeerde vrouw vroeg zij in 1888 toegang tot het beroep van advocaat aan de balie van Brussel. Het hof van beroep verwierp haar verzoek op 12 december 1888 met argumenten over de natuur van de vrouw en haar sociale rol. Haar cassatieberoep werd afgewezen met het argument dat de wet niets regelde. De "zaak Popelin" kreeg grote bekendheid en was een belangrijk moment in de bewustwording van het feminisme.
In 1892 stichtte Popelin de Ligue belge du droit des femmes (Belgische Liga voor Vrouwenrechten), onder andere samen met Isala Van Diest, de eerste Belgische vrouwelijke arts. Het door haar in 1897 in Brussel georganiseerde Internationaal Feministisch Congres vond vooral bijval in het buitenland. In 1905 stichtte zij de Belgische antenne van de Conseil international des femmes, de nog altijd bestaande Nationale Vrouwenraad.
Anne Catherine Albertine Isala Van Diest (Leuven, 7 mei 1842 - Knokke, 6 februari 1916) was de eerste Belgische vrouwelijke arts en een feministe.
Mevrouw Taymans Huguette werd uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het slaan van de munt omwille van haar kennis en interesse voor de medaillekunst.