Prijspenning koningsschieting Nemrod aan Victor Legers, 1876
De penning bestaat uit een dun plaatje dat als volgt is ingegraveerd :
Rondom bovenaan, KONINGLIJKE MAATIJ NEMROD en erbovenop is een zilverkleurig deel opgezet bestaande uit het Gentse wapenschild, gevat in een krans van twee lauriertakken, met onderaan op een banderol, SOCTE ROYALE NEMROD en onder de krans op een tweede banderol, GAND 1843 en met boven het wapenschil twee gekruiste kruisbogen met erboven een koningskroon.
En op de keerzijde de tekst, DOEL (rondom bovenaan en in sierletters) / Koning Schieting / === MR === / V. Legers / 25 APRIL 1876 (rondom onderaan).
Het plaatje is gevat in een holle rand, versierd met een bloemenkrans, gescheiden van het plaatje door een parelcirkel, en met bovenaan een kroon met draagring aan de rand gehecht met twee sierkrullen.
De kruisboogmaatschappij Nemrod werd gesticht in 1843 onder het devies "Hou vast en mik wel". Zij vestigden zich eerst op het terrein van de Visserij en in 1847 aan de "rue du repentis". Vanaf 1858 in de Goudstraat waar ze een lokaal bouwen. In de Gazette van Gent van 6/2/1870 werd de verkoop van het lokaal in de Goudstraat aangekondigd. Het werd aangekocht door de pastoor van Sint-Jacobsparochie om er een bewaarschool en een patronaat voor meisjes van de parochie in onder te brengen. De schutters van Nemrod blijven er nog een tijdje maar in 1872 vestigen ze zich in Garenstraat en vanaf 1883 werden de vergaderingen gehouden in het Hotel d'Allemagne op de Korenmarkt waar ze meer als gewone vereniging dan als kruisboogvereniging bestonden en er langzaam uitdoven in 1887.
Zij hadden als eerste voorzitter Baron de Saint-Genois die tussen 1843 en 1873 de begeestering was van deze vereniging. Bij iedere wedstrijd tussen de leden waren stukken in blauwe faïence te winnen met het wapen van de vereniging en geschonken door de Baron de Saint-Genois. Zoals de andere kruisboogverenigingen kreeg Memrod ook een subsidie van de Stad tijdens de Gentse feesten. De bals van de vereniging tijdens de Gentse feesten en karnaval genoten veel bijval bij de jongeren in die tijd.
Zoals bij iedere wapenvereniging werden jaarlijks koningsschietingen gehouden. De schieting van 1876 werd gewonnen door Victor Legers.