De buste van De Bast staat op de voorzijde naar rechts en met onderaan op de afsnede ervan verdiept, Louis Dupont.
De keerzijde heeft de tekst, LE PROFESSEUR / OMER DE BAST / DIRECTEUR DE L’ INSTITUT / ELECTROTECHNIQUE / MONTEFIORE / LIEGE I 9 3 5
Omer De Bast werd geboren te Gent op 15 maart 1865 en overleed te Luik op 20 oktober 1937.
Hij deed zijn middelbare studies aan het Koninklijk Atheneum van zijn geboortestad waarna hij er aan de Universiteit geneeskunde ging studeren. Deze studie beviel De Bast niet erg, hij was meer aangetrokken tot alles wat met elektriciteit te zien had. Hij kwam te Luik in contact met Eric Gerard, directeur van het electro-technisch instituut Montefiore. Dit was in 1883 door de senator George Montefiore opgericht om gespecialiseerde electro-ingenieurs op te leiden. De Bast deed een ingangsexamen en begon aan een vierjarige studie. Hij zou de school nooit meer verlaten want onmiddellijk na het beeindigen van zijn studie werd hij er reeds assistent benoemd. Het instituut, dat afhing van de Luikse universiteit, nam in die periode een grote uitbreiding en de jonge De Bast werd er belast met de uitbouw van de lokalen en elektrische laboratoria. Hij werd zeer erg geapprecieerd door Gerard en publiceerde samen met hem een aantal studies. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de lessen opgeschort maar Eric Gerard, het grote voorbeeld van De Bast, overleed te Parijs op 28 maart 1916. Na het hervatten van de lessen werd De Bast in 1919 tot directeur van het instituut benoemd. Ondertussen gaf hij ook reeds sinds 1894 lessen aan de Luikse Industrieschool en nam verscheidene functies waar in diverse wetenschappelijke organisaties.
Na zijn opruststelling werd De Bast in 1935 gevierd voor zijn 45 jaar inzet voor de wetenschap. Hij werd door Leopold III benoemd tot Commandeur in de Kroonorde en de beeldhouwer Louis Dupont kreeg opdracht twee medaillons te ontwerpen met de beeltenis van de gevierde. Deze hangen sindsdien in het groot auditorium van het instituut Montefiore en reducties ervan werden uitgegeven als gedenkpenning.