Suitepenning van Viglius van Zuichem, (ca. 1820-1826)
Op de voorzijde staat de buste van Viglius naar links, met een met bont versierde mantel en een hemd met een gefronste halsopening met onder de afsnede van de schouder, langs de boord, SIMON F. en rondom, VIGLIUS – ZUICHEMUS en een geprofileerde boord.
De keerzijde heeft de tekst, NATUS / IN BARTHUSEN IN FRISIA / AN . M . D . VII . / OBIIT / AN . M . D . LXXVII . en rondom, een geprofileerde boord.
De in Brussel geboren graveur Jean-Henri Simon vervaardigde tussen ca. 1820 en 1826 een reeks penningen van personen die zich vanaf de periode van de Spaanse overheersing in de Nederlanden onderscheiden hadden op wetenschappelijk, artistiek, militair of administratief vlak, met inbegrip van alle vorsten. In totaal bestaat de suite uit 100 penningen, die telkens op de voorzijde de buste en de naam van de persoon in kwestie dragen en op de keerzijde zijn geboorte- en sterfdatum. Ze konden via inschrijving verkregen worden en elke penning in brons kostte 3 gulden. In december 1820 schreef koning Willem I in voor 800 bronzen en 100 zilveren exemplaren. Enkele stukken uit de suite waren van de hand van Simon’s leerlingen De Graeve en Fonson. De 52e penning van de reeks was opgedragen aan Van Zwychem.
Viglius (Zwichem 1507 – Brussel 1577) studeerde letteren en rechten te Leuven en te Dôle, Avignon en Valence, waar hij in 1529 doctoreerde. In het daaropvolgend decennium was hij o.m. professor te Padua, lid van de Rijkskamer te Spiers en professor en rector te Ingolstadt. In 1540 keerde hij terug naar de Nederlanden, waar hij tot raadsheer en later tot voorzitter van de Geheime Raad werd benoemd. In 1554 werd hij bovendien voorzitter van de Raad van State en in 1562 proost van het St-Baafskapittel te Gent. Viglius bleef steeds nauw verbonden met de Leuvense universiteit en bewerkte er de oprichting van drie koninklijke leerstoelen en hij stichtte er in 1569 het Vigliuscollege.
Sinds 1554 was Viglius van Zwichem de meest invloedrijke ambtenaar in het centraal bestuur van de Nederlanden en als symbool van zijn sociale en politieke status werden regelmatig penningen met zijn beeltenis uitgegeven.