Plaket voor de bevrijding van Gent op 6/9/1944, 1944
Op de voorzijde rechts een stadswachter naar links gekeerd met het Gentse wapenschild in zijn linkerarm ; links onderaan de buste van een man die naar links kijkt en met zijn rechterelleboog leunt op een gelauwerde helm ; op de achtergrond de symbolen van de geallieerde landen : een ahornblad (Canada), een eenhoorn (Verenigd Koninkrijk) en een bizon (Verenigde Staten) overvlogen door een gekroonde adelaar (Polen) ; rechts onder de stadswachter, 6/9 I944 / BEVRIJDING / VAN GENT ; langs de rand onderaan rechts, klimmend en verdiept, O. Piette
Aan de keerzijde bovenaan, in de wolken, de Gentse draak met eronder lichtjes gebogen de leuze, FIDES ET AMOR met links ervan het Gravensteen en rechts het Rabot ; links en rechts over de ganse hoogte een gestileerde lauriertak en onderaan een pot waar guirlandes naar beide zijden uitvloeien ; in het midden een leeg veld voor inscriptie en onderaan een kleine afsnede.
Op 6 juni 1944 had de ontscheping plaats van de geallieerde legers op de Normandische kust. Dit was het begin van de algemene bevrijding. Op 6 september 1944 was Gent aan de beurt om bevrijd te worden. In de nacht van 14 op 15 september trok het Duitse leger zich definitief terug.
Overal werd gevierd, tal van verenigingen organiseerden optochten, feest- en dansavonden.
De feestvreugde bereikte een hoogtepunt wanneer op 8 mei 1945 de Duitse capitulatie werd gevierd.
De Gentse bevrijding werd in metaal vereeuwigd door deze bronzen plaket.