Centraal op een versierde middencirkel het gekroonde Gentse wapenschild met ernaast links, STAD en rechts, GENT ; rondom langs een opkrullende banderol die onder de cirkel loopt, allerlei sport- en turntoestellen en bovenaan een pancarte bovenop eikenbladeren met erboven de olympische vlam en met rondom een geprofileerde rand.
Op de andere zijde ligt binnen een verdiept middengedeelte waarvan de rand versierd is met streepjes, een leeuw naar links op een plaat met het opschrift, EENDRACHT BAART MACHT en met onder de plaat een gekruiste fakkel en stok, samen gestrikt en onderaan versierd met bladeren met eronder, BAETES ANVERS ; boven de leeuw zijn stralen waarop de tekst, FÉDERATION BELGE DE GYMNASTIQUE en rond de cirkel bovenaan, <> 25E VERJARINGSFEEST • DER • GYMNASTISCHE • VOLKSMAATSCHAPPIJ <> ; onderaan, GENT •18 • 20 • JULI • 96 en met rondom een geprofileerde rand.
De “Gymnastische Volksmaatschappij”, opgericht op 1 mei 1871, vierde in 1896 haar 25-jarig bestaan. De festiviteiten namen reeds een aanvang op 19 april door de inrichting van een groot liefdadigheidsfeest in de Nieuwe Cirk waarbij zowel de Gentse burgemeester Braun als de provinciegouverneur de Kerchove d'’Exaerde aanwezig waren. Bij de ingangskaarten hiervoor werden broodkaarten gevoegd zodat de bezoekers zelf een liefdadig werk konden doen.
Door de acht Gentse turnverenigingen welke lid waren van de Belgische Turnbond, werd een organisatiecomité opgericht voor het inrichten van de feesten die zouden doorgaan van 18 tot 20 juli. Op 10 mei had reeds een verjaringsconcert plaats in de Gentse dierentuin terwijl het turnfeest voor de jeugd op 5 juli gehouden werd.
Het orgelpunt van het jubileum nam een aanvang op 18 juli door een gezellig feest in de Lion d’ Or. De volgende morgen werden de deelnemers ontvangen op het Gentse stadhuis waar de voorzitter Camille Nijs aan burgemeester Braun een herinneringsmedaille overhandigde. In de namiddag en de volgende dag ging op Sint-Pietersplein de turngala door die werd afgesloten met het vormen van piramiden door de jubilerende vereniging waarna ze van de Volkskring van Antwerpen een zilveren lauwertak en een gedenkpenning in ontvangst mochten nemen.
De laureaten werden bedacht met prijspenningen en kunstvoorwerpen terwijl alle deelnemende turnkringen een gedenkpenning ontvingen.
Bruikleen van de rederijkerskamer De Fonteine.