In spiegelbeeld en verdiept de voorstelling van de Gentse maagd (type Lemaire); ze zit lichtjes schuin met rechts van haar de leeuw met zijn voorpoten op haar rechterbeen; in haar rechterhand een vlag met het opschrift S.P.Q.G. ; haar linkerarm rust op een groot schild met een leeuw; ze heeft lange haren en draagt een kroon; haar gewaad met korte gepofte mouwen hangt tot over haar voeten; naast het schild op de grond staan een wereldbol, boeken en een lauwerkrans; op de achtergrond staat een afsluiting en in de verte ziet men de Gentse torens en schouwen.
De honderdste verjaardag van het overlijden van Lieven Bauwens werd herdacht op zondag 23 juli 1922, de sluitingsdag van de gemeentefeesten. Een bijzondere commissie, bestaande uit afgevaardigden van de Handelskamer, de Dekenbond en de patronale en werkerssyndikaten van de weefnijverheid, was met de organisatie van de plechtigheid belast.
In de nabijheid van het standbeeld van Bauwens waren twee tribunes geplaatst: de ene voor de klein-neven en achterklein-neven van de gevierde en de andere voor de prominenten, waaronder gouverneur de Kerckhove de Denterghem, burgemeester A. Van der Stegen, bisschop Seghers en vertegenwoordigers van de Kamer en het leger. Om 9u30. namen de gasten plaats op de tribunes en belichtte Emiel Mees, gewezen voorzitter van de Kamer van Koophandel en vervanger van de Smet de Naeyer, de betekenis van Bauwens voor de Gentse katoennijverheid. Nadien schetste burgemeester Van der Stegen diens verdiensten voor de stad, onder meer. als burgervader. De plechtigheid werd opgeluisterd door Thebaanse trompetten die vanop het Gerard Duivelsteen gekende Vlaamse liederen ten gehore brachten.
Ondertussen trok een indrukwekkende stoet van op de Vrijdagmarkt door gans de stad en kwam rond halftwaalf, bij het beëindigen van de toespraken, op het Bauwensplein toe.
De aanwezige familieleden en prominenten ontvingen een herinneringsmedaille, die tijdens de plechtigheid werd overhandigd. Het was slechts een klein hangertje met een reeds lang bestaande standaardvoorzijde. Vermits de keerzijde alleen uit tekst bestaat moest dus geen kunstenaar ingeschakeld worden.