Gietvorm voor de keerzijde van een penning van de kaaskopers
Recto: Een balans in evenwicht ; tussen de schalen ervan, een kuip met een klomp boter ; rondom, een gewelfde boord (dit alles verzonken en in spiegelbeeld) ; deze beeldenaar is omgeven door een iets hoger effen vierkantig veld en een effen kraag ; deze laatste bestaat slechts uit vier cirkelsegmenten (het segment onderaan is weggebroken) ; het vierkantig veld is op 600 h. onderbroken door een naar buiten toe afhellend gietkanaal, en voorzien van een cilindervormige pin (in de linker bovenhoek) en van een ronde uitboring (in de rechter benedenhoek).
Verso: Een effen veld, met rondom een brede en iets hogere effen boord , in het centrum, een verticaal geplaatste ronde bevestigingspin met een geprofileerde voet.
Op de zijkant, een dubbele horizontale groef.
De kruideniers, kaaskopers en kaarsenmakers gingen onder Keizer Karel samen de 9e ambachtsgroep vormen, maar ze mochten hun eigen patroonheilige, wapen en devies behouden.
Het gebruik van penningen was binnen de ambachten wijdverspreid. In veel gevallen werden ze gebruikt om de verplichte aanwezigheid van de ambachtsleden op plechtigheden van het ambacht te controleren.
De gietvorm van de voorrzijde heeft inv.nr.14142.
Op het voorwerp hangt en oud etiket met nr. 8 ( veiling Speelman).