STA M

Jongeren en musea, (g)een match?

20220322 142311

Jongeren en musea, (g)een match? Hoe kunnen jongeren het STAM leren kennen, en omgekeerd? Die vragen verkenden we de afgelopen maanden samen met onze buren van Campus Richtpunt aan de Henleykaai, meerbepaald met de leerlingen van het vierde en vijfde jaar Kantoor. De concrete opdracht van de jongeren was een onderneming opstarten die zowel voor henzelf als voor het STAM een meerwaarde creëert.

Traject

De leerlingen leerden het STAM kennen door met een gids op pad te gaan in de vaste expo ‘Het verhaal van Gent’. Maar ze wandelden via dienstingangen en verborgen wegjes ook helemaal mee tot achter de schermen van het museum. Daar maakten ze workshops mee rond communicatie en collectie, over publieksaanbod en object handling. Reels maken, kelken dateren en de museumshop uitbreiden... De opdrachten waren divers en brachten nieuwe ideeën, verrassende inzichten en verrijkende tips met zich mee, uit beide richtingen.

De jongeren werden ondergedompeld in een context die ver van hun bed staat, leerden omgaan met moeilijkheden en testten hun ondernemingsskills uit in de praktijk. De museummedewerkers leerden de leefwereld van de jongeren beter kennen, stootten op allerlei vragen en gingen buiten hun comfortzone op zoek naar verbinding.

Op basis van de opgedane ervaringen gingen de leerlingen verder aan de slag in de klas. Ze maakten een eerste ondernemingspitch en kwamen die in het museum voorstellen aan een professionele jury, die meedacht en nog wat extra tips en tricks meegaf.

Te koop op Côté Jardin

Het resultaat kan je zondag 29 mei op de Bijlokesite komen bewonderen, en komen kopen! Dan is het Côté Jardin, de muzikale picknick van Muziekcentrum De Bijloke, en daar koppelen de leerlingen hun toon- en verkoopmoment aan met een stand buiten aan het STAM. Benieuwd wat ze ervan gemaakt hebben? Kom jij je die dag een nieuwe T-shirt aanmeten? Of schaf je je een totebag vol proevertjes aan waarmee je de Bijlokesite al smikkelend kan verkennen? Tot dan!

Musée de la Ville de Gand

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by