STA'Mtickets

verkocht: de luchtfoto van het STAM

Luchtfotostam

Op 10 oktober 2020 heropent 'Het‘verhaal van Gent’ na een grondige make-over met o.a. een nieuwe versie van de luchtfoto. De oorspronkelijke luchtfoto uit 2008 werd geveild, per tegel van één vierkante meter. Eén vierkante meter vloer is gelijk aan één vierkante kilometer stad.

De voorbije tien jaar kwamen een hoop mensen in het STAM over de (licht)vloer. Dankzij de verplichte overschoentjes zijn de glazen tegels goed bewaard gebleven. Meer nog, het is wellicht de meest geboende vloer van de stad.

online veiling

Zelf een vierkante (kilo)meter Gent in huis halen? Tijdens een kijkdag kon je nog even ter plaatse komen om je keuze te maken. Via een online veiling kon je bieden op de tegel(s) van je voorkeur.

Het enthousiasme bleek groot en de biedingen waren talrijk. Op ongeveer 200 van de 300 tegels (inclusief de onbedrukte) werd geboden. De veiling bracht in totaal meer dan 50.000 euro op.


  • De tegel die hoogst ging en boven alle andere uitschiet, is tegel J17 (4.015 euro): centraal Dampoort met de zwaaikom, met het Achterdok en met Portus Ganda.
  • Tegel I18 staat op de tweede plaats (2.555 euro): het historisch centrum met o.a. de drie torens en het Gravensteen.
  • Op de derde plaats tegel I17 (2.205 euro): Vrijdagmarkt, Patershol, Tolhuiswijk.
  • Op de vierde plaats, uit een heel andere zone en buiten de Kuip, tegel B22 (1.802 euro): Drongen-Baarlevelde.
  • Ook tegels van deelgemeenten als Mariakerke/Wondelgem, Gentbrugge, de kanaaldorpen en Sint-Denijs-Westrem haalden hoge bedragen.

De opbrengsten van de veiling gaan naar de stadskas van de Stad Gent.

luchtfoto STAM

Geen paniek, een nieuwe luchtfoto is in de maak… met o.a. een Stadshal, een Parkbosbrug of twee, een Ghelamco Arena, een Krook en een uitgegraven Reep. Welkom vanaf 10 oktober 2020 in ‘Het verhaal van Gent’ nieuwe stijl!