STA M
Nieuws

Project CoGent: de Collectie van de Gentenaar

Collectievande Gentenaar

Wat als burgers, musea en erfgoedinstellingen vrij en creatief gebruik konden maken van elkaars objecten, documenten en verhalen? Een vernieuwend project wil die kruisbestuiving mogelijk maken: de 'Collectie van de Gentenaar'. En het STAM werkt eraan mee.

Stedelijke erfgoedinstellingen bezitten een schat aan objecten en verhalen. Ondanks de digitalisering blijft waardevolle erfgoedkennis vaak nog hangen binnen de eigen muren. En buiten ligt nóg een schat verborgen: hoe inwoners dat cultureel erfgoed ervaren en de verhalen die ze erover vertellen. De ‘Collectie van de Gentenaar’ (CoGent) brengt die twee werelden samen.

De ‘Collectie van de Gentenaar’ verenigt het erfgoed van het Design Museum Gent, STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn en Archief Gent. Open (gelinkte) data maken zo’n 100.000 erfgoedobjecten voor het eerst openbaar.

De creatieve sector tovert de gedigitaliseerde collectie om tot een spectaculaire visualisatie: een hoogtechnologische belevingsruimte, de CoGent box. Objecten, documenten en verhalen komen er tot leven voor de ogen van inwoners en geïnteresseerden. Vanaf 2022 gaat de box rondtoeren in drie Gentse wijken: Sluizeken-Tolhuis-Ham, Watersportbaan-Ekkergem en Wondelgem.

In het STAM aan de slag

In het STAM zijn voor dit project Chloë Van Gelder en Neslihan Dogan aan de slag.

Chloë maakt momenteel de digitale data van de collectie Spruyt en de penningencollectie van het STAM gebruiksklaar. Klaar voor weer een extra stap in de digitalisering van de collectie.

Neslihan is de wijkverkenner voor alle deelnemende collecties samen - ze voert verkennende gesprekken met inwoners van de wijken waar de rondreizende CoGent-box vanaf 2022 zal rondtoeren. Dankzij het project 'De vierkante kilometer' kan het STAM waardevolle ervaring met bewonersparticipatie delen. Een mooie kruisbestuiving is in de maak.

Samenwerkingspartners

De initiatiefnemers Stad Gent, Design Museum Gent en District09 (Digipolis) slaan voor CoGent de handen ineen met andere musea, kennisinstellingen en bedrijven uit de creatieve sector: STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, Archief Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS.

Dit project wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA).

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by