STA'M

gentse hyacintvelden uit new york

Hyacintvelden

Het permanent circuit van het STAM is tijdelijk aangevuld met een interessante bruikleen: een schilderij van Adrien Louis Demont met een zicht op een bloemenkwekerij.

De Franse kunstenaar Adrien Louis Demont (1851-1928) was gehuwd met Virginie Breton (1859-1935), een kleindochter van historieschilder Félix De Vigne (1806-1862). Naar alle waarschijnlijkheid kwam hij via de contacten van zijn schoonfamilie in Gent terecht.

Dit schilderij toont de kwekerij van de familie Van Houtte in Gentbrugge. Ze werd opgericht door Louis Benoît Van Houtte (1810-1876) en was een van de belangrijkste tuinbouwbedrijven in de Gentse regio. Hieraan herinnert nu nog het Victoria Regiapark aan de Oude Brusselseweg, gelegen op een deel van de voormalige bedrijfsterreinen. Niet ver hiervandaan staat ook het standbeeld van Louis Van Houtte in de gelijknamige straat.

Op de achtergrond is de Gentse torenrij afgebeeld. Vermoedelijk werd die vanuit een ander gezichtspunt geschilderd, zodat de torens beter zichtbaar zouden zijn dan vanuit de kwekerij het geval was.

Een bruikleen van Lawrence Steigrad Fine Arts, New York.