STA'M

een nieuwe picknickruimte voor het STAM: de cabine

Cabineweb

Scholen die het STAM bezoeken picknicken daarna graag in de onmiddellijke omgeving van het museum. Vanaf nu kunnen leerlingen en leerkrachten eten op een unieke plek in het hart van de Bijlokesite, tussen de historische fruitbomen die recent als levend erfgoed werden bestempeld. ‘De cabine’ biedt zitplaats voor veertig personen, beschutting tegen weersomstandigheden en rondom fantastisch veel open ruimte om stoom af te blazen.

Ook de populaire Stadsklassen XL (het equivalent van bos- en zeeklassen die starten en eindigen in het STAM) zullen gebruik maken van de STAMcabine voor de lunch. Vorig schooljaar kwamen 864 leerlingen en 85 leerkrachten op stadsklas en ook het komend schooljaar staan er opnieuw 28 driedaagsen ingepland.

een nieuwe functie voor een oude elektriciteitscabine

De vroegere picknickruimte van het STAM lag in de gaanderij tegenover de ingang van het STAM. Deze vormt nu de toegang tot de Kunstenbibliotheek van de HoGent.

Een nieuwe picknicklocatie werd meteen gevonden in de oude, ongebruikte, elektriciteitscabine uit het midden van de 20ste eeuw. In de cabine transformeerde men hoogspanning naar laagspanning, om onder meer het operatiekwartier van het Bijlokehospitaal te voorzien van stroom. Het gebouw raakte in onbruik en krijgt nu een nieuwe invulling als picknickruimte.

Om er een open ruimte van te maken werden de dwarswanden verwijderd, werd een eenvoudige kasseivloer geplaatst en werden de muren voorzien van een fris kleurtje. Nieuwe stalen ramen en deuren zorgen voor een zonovergoten picknickruimte, beschermd van weer en wind. Daarnaast werd er een kleine berging en kitchenette geïnstalleerd. Efficiënte gasgestookte stralingspanelen, dubbel glas en een geïsoleerde zolder maken er een energiezuinige picknickruimte van.

opening

De eerste boterhammetjes werden gegeten op maandag 10 september 2018 in aanwezigheid van Annelies Storms, schepen van Cultuur en Martine De Regge, schepen van Facility Management, die ‘De cabine’ officieel hebben geopend. De leerlingen van het vijfde leerjaar van De Meyl in Duffel werden getrakteerd op de allereerste picknick in deze oude elektriciteitscabine.