STA'Mtickets

het rabot. de vierkante kilometer, tegel H17

Rabot Vierkantekilometer H17

In 'De vierkante kilometer' haalt het STAM de verborgen verhalen van de stad boven, op het ritme van de tegels van zijn enorme luchtfoto-vloer van de stad. Lees hier meer over het project 'De vierkante kilometer'.

Van juli tot november 2020 strijkt historica Tina De Gendt neer op tegel H17, in het Rabot. Als verhalenverzamelaar ter plaatse, als 'historian in residence', speurt ze voor het STAM naar verborgen stadsgeschiedenissen. (foto © Amsab-ISG)

Dit doet ze samen met buurtbewoners en enthousiastelingen. Ze is geïnteresseerd in verhalen van lang en heel lang geleden, maar evengoed van heel recent. In de 19de-eeuwse gordel van Gent (Brugse Poort, Rabot, Muide, Dampoort, Ledeberg, …) valt er geen tijd te verliezen: door de snelle veranderingen dreigen heel wat ‘hidden histories’, kleine én grote geschiedenissen, verloren te gaan.

De bedoeling is om dit alles zichtbaar te maken voor de Gentenaars en Gent-liefhebbers. We beginnen met wandelingen in de wijk, en op termijn volgt er ook iets in het STAM. Wat en hoe en wanneer, dat wordt nog uitgedacht op maat van het verzamelde materiaal. Wil je graag meewerken en/of heb je ideeën? Stuur dan zeker een mailtje naar Tina De Gendt via tinadegendt@gmail.com.


wandelingen in de wijk

Dankzij een enthousiaste groep ‘herinneraars’ komen geleidelijk verhalen naar boven. Zin om deel te nemen aan een gratis wijkwandeling om de al ontdekte verhalen rechtstreeks uit de mond van Tina De Gendt te horen? Er zijn er tot en met november telkens op de eerste zondag van de maand: op 6 september, 4 oktober en 1 november. Kijk maar op onze STAMkalender of gewoon onderaan deze pagina. De rondleidingen zijn corona proof, by the way!

eerder in de reeks

Ontdek hier welke tegels/vierkante kilometers eerder aan de beurt kwamen in de reeks 'De vierkante kilometer'.