STA'Mtickets

de brugse poort. de vierkante kilometer, tegel G18

Bevrijdingslaan Web

In 'De vierkante kilometer' haalt het STAM de verborgen verhalen van de stad boven, op het ritme van de tegels van onze enorme luchtfoto van de stad.

Van oktober 2019 tot maart 2020 was tegel G18 aan de beurt: de Brugse Poort. Met Tina De Gendt als verhalenverzamelaar ter plaatse. Lees hier meer over het project 'De vierkante kilometer'. (Beeld: de Bevrijdingslaan rond 1930, Archief Gent)

Historica Tina De Gendt speurt voor het STAM ter plaatse naar verhalen en anekdotes samen met buurtbewoners en enthousiastelingen. Ze tekent vergeten verhalen op, spoort verloren archieven op. Verhalen van lang en heel lang geleden, maar evengoed van heel recent. In de 19de-eeuwse gordel van Gent (Brugse Poort, Rabot, Muide, Dampoort, Ledeberg, …) valt er geen tijd te verliezen: door de snelle veranderingen dreigen heel wat ‘hidden histories’, kleine én grote geschiedenissen, verloren te gaan.

De bedoeling is om dit alles zichtbaar te maken voor de Gentenaars en Gent-liefhebbers. We beginnen met wandelingen in de wijk, en op termijn volgt er ook iets in het STAM. Wat en hoe en wanneer, dat wordt nog uitgedacht op maat van het verzamelde materiaal. Wil je graag meewerken en/of heb je ideeën? Stuur dan zeker een mailtje naar Tina De Gendt via tinadegendt@gmail.com.

de verborgen verhalen van de brugse poort

Dankzij een enthousiaste groep ‘herinneraars’ kwamen tal van verhalen naar boven. Zoals het verhaal van Madonna en de Meubelfabriek, de Stoute Huisvrouwen van de Brugse Poort, het Straatleven van Toen, de Baronnen van de Brugse Poort, de Rifboys en de Vieze Gasten, … Tina vertelde deze verhalen door in wijkwandelingen, en er is ook een online lezing.

Geniet hier van de online lezing van Tina De Gendt 'Verborgen verhalen van de Brugse Poort'

de reeks

Ontdek hier welke tegels/vierkante kilometers nog meer aan de beurt kwamen/komen in de reeks 'De vierkante kilometer'.

...