STA M
Agenda

Wijkwandelingen met Tina De Gendt in Ledeberg

16.07.2022 18.07.2022
STORME PBK 154
VOLZET
  • Data: 16 - 17 - 18 juli 2022
  • Om 10.30 uur
  • Duur: ongeveer 2 uur
  • Prijs: gratis
  • Vertrekpunt: voorkant Sint-Lievenkerk, Ledebergplein
  • Inschrijven via Gentinfo: online of T+09 210 10 10

Van september 2021 tot januari 2022 was Tina De Gendt ‘historian in residence’ in Ledeberg voor De vierkante kilometer Samen met een groep 'herinneraars' uit Ledeberg ging ze in opdracht van het STAM op zoek naar verborgen stadsgeschiedenissen en verloren gewaande collecties. Het onderzoek wordt momenteel verwerkt tot onder meer een wijkwandelplan (te krijgen vanaf 1 juli) en een expo in het STAM (voorjaar 2023 op het STAMplein) zodat we de gevonden schatten met iedereen kunnen delen. Beeld: Ledebergplein jaren 1920-'30, toen Vooruitgangplaats, Archief Gent.

Tijdens de Gentse Feesten geeft Tina nog een laatste keer zelf tekst en uitleg, ze neemt je mee op sleeptouw door de buurt en vertelt als geen ander. Er zijn drie verschillende wandelingen, op drie verschillende data:

Zaterdag 16 juli: Van centrum naar centrum

Het Ledebergplein, het Centrumplein, de Botermarkt… In deze wandeling gaan we op zoek naar het historische hart van de wijk. Hoe evolueerde Ledeberg in de afgelopen 200 jaar van een dorp naast de stad tot superdiverse transitwijk? Welke plekken speelden daarbij een rol en wat gebeurde ermee toen Ledeberg in 1977 werd opgenomen in het grote Gent? Een wandeling van centrum naar centrum naar centrum, buiten het stadscentrum!

Zondag 17 juli: Van poort naar poort

Tot 1860 stonden er niet één, maar twee stadspoorten tussen Gent en Ledeberg: de Sint-Lievenspoort en de Brusselse Poort. Van daaruit vertrokken belangrijke landwegen naar het verre Brussel en het mysterieuze Hundelgem. Ook na de afbraak van de stadspoorten bleef Ledeberg een transitzone voor Gent: comfortabele lounge voor de ene, groezelige wachtruimte voor de andere. In deze wandeling verkennen we het gebied buiten de stadspoorten, van het André De Smulpark tot het Keizerpark: van ajuinen en rubber tot bloemen en garages.

Maandag 18 juli: Van gracht naar gracht

Moet er nog zand zijn? In Ledeberg is het antwoord altijd: “Ja!" Eeuwenlang werd dit stukje Gent aan de Schelde geteisterd door wateroverlast. In deze wandeling gaan we op zoek naar de plassen, grachten, meersen en vijvers die het leven in Ledeberg mee hebben bepaald: lang en niet zo lang geleden. We gaan op zoek naar die beruchte Rietgracht en tasten de historische grenzen tussen Ledeberg en Gentbrugge af, voor zover ze vandaag nog iets betekenen. 9050 is 9050 toch? Of niet...

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by