Van september 2021 tot januari 2022 was Tina De Gendt ‘historian in residence’ in Ledeberg voor De vierkante kilometer Samen met een groep 'herinneraars' uit Ledeberg ging ze in opdracht van het STAM op zoek naar verborgen stadsgeschiedenissen en verloren gewaande collecties. Het onderzoek wordt momenteel verwerkt tot onder meer een wijkwandelplan (te krijgen vanaf 1 juli) en een expo in het STAM (voorjaar 2023 op het STAMplein) zodat we de gevonden schatten met iedereen kunnen delen. Beeld: Ledebergplein jaren 1920-'30, toen Vooruitgangplaats, Archief Gent.
Tijdens de Gentse Feesten geeft Tina nog een laatste keer zelf tekst en uitleg, ze neemt je mee op sleeptouw door de buurt en vertelt als geen ander. Er zijn drie verschillende wandelingen, op drie verschillende data:
Het Ledebergplein, het Centrumplein, de Botermarkt… In deze wandeling gaan we op zoek naar het historische hart van de wijk. Hoe evolueerde Ledeberg in de afgelopen 200 jaar van een dorp naast de stad tot superdiverse transitwijk? Welke plekken speelden daarbij een rol en wat gebeurde ermee toen Ledeberg in 1977 werd opgenomen in het grote Gent? Een wandeling van centrum naar centrum naar centrum, buiten het stadscentrum!
Tot 1860 stonden er niet één, maar twee stadspoorten tussen Gent en Ledeberg: de Sint-Lievenspoort en de Brusselse Poort. Van daaruit vertrokken belangrijke landwegen naar het verre Brussel en het mysterieuze Hundelgem. Ook na de afbraak van de stadspoorten bleef Ledeberg een transitzone voor Gent: comfortabele lounge voor de ene, groezelige wachtruimte voor de andere. In deze wandeling verkennen we het gebied buiten de stadspoorten, van het André De Smulpark tot het Keizerpark: van ajuinen en rubber tot bloemen en garages.
Moet er nog zand zijn? In Ledeberg is het antwoord altijd: “Ja!" Eeuwenlang werd dit stukje Gent aan de Schelde geteisterd door wateroverlast. In deze wandeling gaan we op zoek naar de plassen, grachten, meersen en vijvers die het leven in Ledeberg mee hebben bepaald: lang en niet zo lang geleden. We gaan op zoek naar die beruchte Rietgracht en tasten de historische grenzen tussen Ledeberg en Gentbrugge af, voor zover ze vandaag nog iets betekenen. 9050 is 9050 toch? Of niet...
Wie al in het STAM was, kent zeker de enorme luchtfotovloer. Elke tegel ervan komt overeen met één vierkante kilometer in de stad. De komende jaren gaat het STAM tegel per tegel op zoek naar verborgen verhalen die de stad mee vorm geven, samen met een verhalenverzamelaar ter plaatse.
Vierkante kilometer per vierkante kilometer haalt het STAM de verborgen verhalen van de stad boven. Van september tot december 2021 was tegel K19 van onze luchtfoto-vloer aan de beurt: Ledeberg. Met Tina De Gendt als verhalenverzamelaar ter plaatse.
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel de schatten van de derde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer': Rabot.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Over haken en ogen, kopspeldjes, priemen, stilussen en zegels. Een reizende, kleinschalige archeologietentoonstelling met metalen topvondsten uit de middeleeuwen. Het leven zoals het was en soms nog steeds is.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Neem tijdens de Week van het Gents met jouw klas een duik in de geschiedenis van Gent, vanuit het perspectief van eten en drinken en onder de deskundige leiding van een ervaren gids... in onvervalst Gents. Exclusief aanbod voor secundaire scholen, van 4 t.e.m. 8 december.