Historian in residence Tina De Gendt ontgon een tijd geleden voor de De vierkante kilometer van het STAM de Brugse Poort. Samen met een groep wijkherinneraars heeft ze daar schatten ontdekt: verborgen stadsgeschiedenissen!
Hoe zit dat met het vergeten bombardement op Gent tijdens WOII, wie zijn de Rifboys, wat is het verhaal achter het meest gefotografeerde beluik van Gent... Enzovoort enzoverder... ! (Beeld: de Bevrijdingslaan rond 1930, Archief Gent)
Tina en het STAM gaven de ontdekte geschiedenissen door aan gidsen van Gandante. Laat je door hen op sleeptouw nemen door de buurt en zie alles ter plaatse met je eigen ogen. Voel 'De vierkante kilomer'... voel de stad, de wijk, de buurt, de mensen. Dit is geschiedenis op mensenmaat.
Nog tot en met zondag 6 maart 2022 kan je ook in het STAM de vondsten van 'De vierkante kilometer' bekijken, beluisteren, beleven op het gratis toegankelijke STAMplein. Niet alleen van Brugse Poort, maar ook van Neuseplein. Speciaal voor het laatste weekend van de expo, pakken we uit met de wijkwandelingen door Gandante.
En vanaf zondag 3 april 2022 is Rabot aan de beurt op het STAMplein. Ook daar gaan we wandelingen voor organiseren. Welkom op het STAMplein, en welkom ook om mee te wandelen in de wijk!
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel 'De vierkante kilometer' met zijn eerste twee afleveringen: Neuseplein & Brugse Poort.
In het slotweekend van de expo op het STAMplein: een wandeling vol interessante stadsgeschiedenissen over het Neuseplein en omgeving. Laat je door Gandante op sleeptouw nemen door de wijk. Iedereen kan hiervoor intekenen.
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel de schatten van de derde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer': Rabot.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Over haken en ogen, kopspeldjes, priemen, stilussen en zegels. Een reizende, kleinschalige archeologietentoonstelling met metalen topvondsten uit de middeleeuwen. Het leven zoals het was en soms nog steeds is.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!