Een initiatief van Burgerplicht vzw, Erfgoedcel Gent, Collectie van de Gentenaar en het STAM
Zestig jaar geleden kwam de Turkse migratie naar Gent op gang. Vandaag heeft bijna een tiende van de Gentenaren Turkse roots. Jongeren uit de Turkse diaspora gingen op zoek naar de verhalen, voorwerpen en betekenissen achter die cijfers. 'Wie bewaart, die blijft! Koru ve yaşat!', een sneak peek van een groeiende Gents-Turkse erfgoedcollectie.
Wat moeten we uit de voorbije decennia van Turkse migratie naar Gent bewaren voor de toekomstige generaties Gentenaren? Die vraag staat centraal in het Gents-Turks Erfgoedtraject, een project getrokken door jongeren met Turkse roots. Het afgelopen jaar zochten ze voorwerpen, betekenissen en verhalen die verband houden met de Turkse migratie naar Gent en gingen ze te rade bij grootouders, ouders en kennissen.
Wat ze vonden aan erfgoed en erfenissen selecteerden ze voor een nieuwe Gents-Turkse erfgoedcollectie. Benieuwd naar de eerste vondsten van dit traject? 'Wie bewaart, die blijft! Koru ve yaşat!' biedt een sneak peek van de jonge collectie en geeft een idee in welke richting deze collectie zal evolueren.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vijfde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer' waarbij Dampoort uitgelicht wordt.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie op straat, fenomenen die nog te vaak weggewuifd worden. In de voortuin van het STAM vind je een twintigtal artistieke foto’s, gemaakt door leerlingen van Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent om de boodschap ‘Nee is nee, enkel ja is oké’ verder op de agenda te zetten.