STA M
Agenda

Torenlezing: Una selva turrita (Een woud van torens)

12.03.2023
Bologna
Reserveer je ticket(s)

beeld: Reconstructie van het middeleeuwse Bologna uit 1916-1917, Angelo Finelli

In de tentoonstelling “SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen” staan de schijnwerpers in de eerste plaats op Gent en Rotterdam: een middeleeuws Manhattan aan de Leie en de Schelde naast een modern Manhattan aan de Maas. Maar de ambitieuze slogan the sky is the limit blijkt een universeel gegeven, want tot aan de andere kant van de wereld beconcurreren steden elkaar om de hoogste (of mooiste) toren te hebben.

Al sinds de middeleeuwen kan je ook in veel Italiaanse steden deze spannende concurrentiestrijd meevolgen. Meer zelfs: het campanilismo – de liefde voor de eigen klokkentoren – zit in het DNA van de doorsnee Italiaan. In de expo in het STAM komen beroemde torensteden als Bologna en San Gimignano aan bod, maar er zijn nog veel andere Italiaanse steden waar wolkenkrabbers en stadspanorama’s een belangrijke rol spelen. Hoe komt het dat er in Italiaanse steden zo veel torens staan? En waar staat nu eigenlijk de hoogste (of mooiste) toren van het land?

Thomas Cole gidst je door 'Una selva turrita' of 'Een woud van torens', van Cremona tot Napels en via Antwerpen tot in Bologna, langs barokke koepels, middeleeuwse wolkenkrabbers en de meest fotogenieke skylines van De Laars.

Thomas Cole is historicus, leraar Italiaans en Nederlands, en gids in enkele Gentse musea, ook in het STAM. Het STAM organiseert deze lezing in het kader van de expo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by