beeld: Reconstructie van het middeleeuwse Bologna uit 1916-1917, Angelo Finelli
In de tentoonstelling “SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen” staan de schijnwerpers in de eerste plaats op Gent en Rotterdam: een middeleeuws Manhattan aan de Leie en de Schelde naast een modern Manhattan aan de Maas. Maar de ambitieuze slogan the sky is the limit blijkt een universeel gegeven, want tot aan de andere kant van de wereld beconcurreren steden elkaar om de hoogste (of mooiste) toren te hebben.
Al sinds de middeleeuwen kan je ook in veel Italiaanse steden deze spannende concurrentiestrijd meevolgen. Meer zelfs: het campanilismo – de liefde voor de eigen klokkentoren – zit in het DNA van de doorsnee Italiaan. In de expo in het STAM komen beroemde torensteden als Bologna en San Gimignano aan bod, maar er zijn nog veel andere Italiaanse steden waar wolkenkrabbers en stadspanorama’s een belangrijke rol spelen. Hoe komt het dat er in Italiaanse steden zo veel torens staan? En waar staat nu eigenlijk de hoogste (of mooiste) toren van het land?
Thomas Cole gidst je door 'Una selva turrita' of 'Een woud van torens', van Cremona tot Napels en via Antwerpen tot in Bologna, langs barokke koepels, middeleeuwse wolkenkrabbers en de meest fotogenieke skylines van De Laars.
Thomas Cole is historicus, leraar Italiaans en Nederlands, en gids in enkele Gentse musea, ook in het STAM. Het STAM organiseert deze lezing in het kader van de expo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'.
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.
Een skyline bestaat uit hoge gebouwen. Maar wie woont en werkt en leeft in die gebouwen, in die skyline? Avansa programmeert een reeks activiteiten i.s.m. Bibliotheek De Krook en STAM in het teken van de STAMexpo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'.
KASKcinema programmeert in het teken van de STAMexpo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'.
Een skyline bestaat uit hoge gebouwen. Archipel programmeert een reeks activiteiten rond hoogbouw i.s.m. Stadsbouwmeester Gent en STAM in het teken van de STAMexpo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er binnenkort de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.