De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ organiseren het STAM en UGentMemorie drie salongesprekken met coryfeeën die de UGent een gezicht geven.
Historica Gita Deneckere nodigt telkens een duo markante wetenschappers uit voor een zondags matineegesprek over hun academische levensverhaal. Ze interviewde hen reeds voor haar jubileumboek ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent’. In de salongesprekken brengt ze een emeritus en een nog actief onderzoeker uit een ander domein in dialoog. Wat is hun visie op wetenschap en maatschappelijk engagement? Wat bindt hun trajecten over de generaties heen?
Op de achtergrond van deze salongesprekken gonst de vraag: welke maatschappelijke rol moet de UGent in de 21ste eeuw op zich nemen?
Rik Pinxten (°1947) was jarenlang voorzitter van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging. Als cultureel antropoloog gelooft hij sterk in het idee van 'interculturalisme': de dialoog tussen gemeenschappen.
Petra De Sutter (°1963) staat als gynaecologe aan het hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ). Haar onderzoek naar vruchtbaarheidsbehandelingen en embryonale stamcellen verlegt grenzen, ook ethische.
In 1817 werd de Universiteit van Gent opgericht. Tweehonderd jaar later is de universiteit met haar studenten, professoren, gebouwen en campussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het straatbeeld. Gent zou Gent niet zijn zónder.
De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ nodigt historica Gita Deneckere coryfeeën die de UGent een gezicht geven uit voor een salongesprek. Duo 1van3: Marc Van Montagu en Mieke Van Houtte.
De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ nodigt historica Gita Deneckere coryfeeën die de UGent een gezicht geven uit voor een salongesprek. Duo 2van3: Jan De Maeseneer en Eva Brems.
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.