STA'M

salongesprek: rik pinxten en petra de sutter

Lezing 3 Stamgent

De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ organiseren het STAM en UGentMemorie drie salongesprekken met coryfeeën die de UGent een gezicht geven.

Historica Gita Deneckere nodigt telkens een duo markante wetenschappers uit voor een zondags matineegesprek over hun academische levensverhaal. Ze interviewde hen reeds voor haar jubileumboek ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent’. In de salongesprekken brengt ze een emeritus en een nog actief onderzoeker uit een ander domein in dialoog. Wat is hun visie op wetenschap en maatschappelijk engagement? Wat bindt hun trajecten over de generaties heen?

Op de achtergrond van deze salongesprekken gonst de vraag: welke maatschappelijke rol moet de UGent in de 21ste eeuw op zich nemen?

25 maart 2018:
rik pinxten en petra de sutter
'ethiek'

Rik Pinxten (°1947) was jarenlang voorzitter van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging. Als cultureel antropoloog gelooft hij sterk in het idee van 'interculturalisme': de dialoog tussen gemeenschappen.

Petra De Sutter (°1963) staat als gynaecologe aan het hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ). Haar onderzoek naar vruchtbaarheidsbehandelingen en embryonale stamcellen verlegt grenzen, ook ethische.