STA'M

salongesprek: jan de maeseneer en eva brems

Lezing2 Stamgent

De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ organiseren het STAM en UGentMemorie drie salongesprekken met coryfeeën die de UGent een gezicht geven.

Historica Gita Deneckere nodigt telkens een duo markante wetenschappers uit voor een zondags matineegesprek over hun academische levensverhaal. Ze interviewde hen reeds voor haar jubileumboek ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent’. In de salongesprekken brengt ze een emeritus en een nog actief onderzoeker uit een ander domein in dialoog. Wat is hun visie op wetenschap en maatschappelijk engagement? Wat bindt hun trajecten over de generaties heen?

Op de achtergrond van deze salongesprekken gonst de vraag: welke maatschappelijke rol moet de UGent in de 21ste eeuw op zich nemen?

25 februari 2018:
jan de maeseneer en eva brems
'basisrechten'

Jan De Maeseneer (°1952) is sinds de jaren 1970 betrokken in de beweging van wijkgezondheidscentra en was jarenlang huisarts in Wijkgezondheidscentrum Botermarkt in Ledeberg. Hij draagt zijn expertise in huisartsengeneeskunde en eerstelijnsgezondheidszorg wereldwijd uit.

Eva Brems (°1969) is de eerste hoogleraar Mensenrechten in België en is betrokken bij verscheidene ngo’s die werken rond mensenrechten. Aan de UGent stichtte ze het Human Rights Centre.