De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ organiseren het STAM en UGentMemorie drie salongesprekken met coryfeeën die de UGent een gezicht geven.
Historica Gita Deneckere nodigt telkens een duo markante wetenschappers uit voor een zondags matineegesprek over hun academische levensverhaal. Ze interviewde hen reeds voor haar jubileumboek ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent’. In de salongesprekken brengt ze een emeritus en een nog actief onderzoeker uit een ander domein in dialoog. Wat is hun visie op wetenschap en maatschappelijk engagement? Wat bindt hun trajecten over de generaties heen?
Op de achtergrond van deze salongesprekken gonst de vraag: welke maatschappelijke rol moet de UGent in de 21ste eeuw op zich nemen?
Jan De Maeseneer (°1952) is sinds de jaren 1970 betrokken in de beweging van wijkgezondheidscentra en was jarenlang huisarts in Wijkgezondheidscentrum Botermarkt in Ledeberg. Hij draagt zijn expertise in huisartsengeneeskunde en eerstelijnsgezondheidszorg wereldwijd uit.
Eva Brems (°1969) is de eerste hoogleraar Mensenrechten in België en is betrokken bij verscheidene ngo’s die werken rond mensenrechten. Aan de UGent stichtte ze het Human Rights Centre.
In 1817 werd de Universiteit van Gent opgericht. Tweehonderd jaar later is de universiteit met haar studenten, professoren, gebouwen en campussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het straatbeeld. Gent zou Gent niet zijn zónder.
De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ nodigt historica Gita Deneckere coryfeeën die de UGent een gezicht geven uit voor een salongesprek. Duo 1van3: Marc Van Montagu en Mieke Van Houtte.
De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ nodigt historica Gita Deneckere coryfeeën die de UGent een gezicht geven uit voor een salongesprek. Duo 3van3: Rik Pinxten en Petra De Sutter.
Over haken en ogen, kopspeldjes, priemen, stilussen en zegels. Een reizende, kleinschalige archeologietentoonstelling met metalen topvondsten uit de middeleeuwen. Het leven zoals het was en soms nog steeds is.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!