De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ organiseren het STAM en UGentMemorie drie salongesprekken met coryfeeën die de UGent een gezicht geven.
Historica Gita Deneckere nodigt telkens een duo markante wetenschappers uit voor een zondags matineegesprek over hun academische levensverhaal. Ze interviewde hen reeds voor haar jubileumboek ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent’. In de salongesprekken brengt ze een emeritus en een nog actief onderzoeker uit een ander domein in dialoog. Wat is hun visie op wetenschap en maatschappelijk engagement? Wat bindt hun trajecten over de generaties heen?
Op de achtergrond van deze salongesprekken gonst de vraag: welke maatschappelijke rol moet de UGent in de 21ste eeuw op zich nemen?
Marc Van Montagu (°1933) is een wereldberoemd pionier in de gentechnologie en genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Het onderzoek dat hij samen met Walter Fiers en Jef Schell verrichtte, ligt aan de basis van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).
Mieke Van Houtte (°1971) staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep CuDOS (Cultural Diversity: Opportunities and Socialisation) in de vakgroep Sociologie. Haar onderzoek naar structurele ongelijkheden in het onderwijs houdt de vinger aan de pols van de maatschappelijke maakbaarheid.
In 1817 werd de Universiteit van Gent opgericht. Tweehonderd jaar later is de universiteit met haar studenten, professoren, gebouwen en campussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het straatbeeld. Gent zou Gent niet zijn zónder.
De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ nodigt historica Gita Deneckere coryfeeën die de UGent een gezicht geven uit voor een salongesprek. Duo 2van3: Jan De Maeseneer en Eva Brems.
De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo ‘Stad en Universiteit. Sinds 1817’ nodigt historica Gita Deneckere coryfeeën die de UGent een gezicht geven uit voor een salongesprek. Duo 3van3: Rik Pinxten en Petra De Sutter.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Najaar 2023, op zaterdagvoormiddag.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.