Tijdens Parlé Détiné komt een inspirerende spreker aan het woord in de gevangenis van Gent. Samen met gedetineerden luister je naar zijn verhaal over de thema’s die hem nauw aan het hart liggen, zijn ervaringen, zijn passie. Na de voordracht ga je in gemengde groepjes in gesprek over het thema van de lezing. Vooraf krijg je als externe deelnemer uitleg over de werking van de gevangenis in Gent.
Op zondagnamiddag 18 november is de Gentse rapper Fatih Devos te gast als spreker. Maatschappelijk engagement staat centraal in zijn leven. Zelf groeide hij op tussen twee culturen, met een Turkse vader en een Vlaamse moeder, in de Gentse Rabotwijk. Fatih ziet zichzelf als een wandelende brug tussen culturen en gemeenschappen. Hij denkt dat dit altijd een weerslag zal hebben op zijn werk. Hij schreef heel wat nummers over hoe het is om tussen twee werelden op te groeien die je beide in hokjes proberen te stoppen en andere verwachtingen van je hebben.
“Ik praat niet over big booties, of poen pakken
Ik probeer de maatschappij in mijn gedichten te vatten
In de taal van het beton, ’t echte harde harde leven
Soms geven, soms nemen, soms lachen, soms wenen”
(uit nummer Contradictio - Fatih)
De expo Het museum van de misdaad is te bezoeken in het STAM vanaf 26 oktober 2018 t.e.m. 30 april 2019.
Een organisatie van De Rode Antraciet, Moderator vzw, CAW Oost-Vlaanderen | Justitieel Welzijnswerk, STAM, Bibliotheek De Krook, Universiteit Gent
© foto: Fatih Devos
Je dient ten laatste op 4/11 in te schrijven. Vervolgens ontvang je een mail waarin bijkomende informatie gevraagd wordt in functie van een screening door justitie om toegelaten te worden in de gevangenis.
De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een eigenaardige verzameling: foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Met deze 'criminele collectie' maakt het STAM een tentoonstelling.
Een misdaad vraagt om een oordeel. Maar is de misdaad wel een misdaad, en wat is ons oordeel? Kunstenaar, theatermaker en filosoof Peter Aers stelt de oordelen, waarden en grenzen van een groep in vraag. Iedereen kan zich inschrijven. Ook te boeken als groep.
De derde zondag van elke maand: een rondleiding waar iedereen kan op intekenen. Omdat een gids dingen vertelt die bijblijven! Van november 2018 t.e.m. april 2019 in de expo 'Het museum van de misdaad'. Om 11 uur. VOLZET
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Over haken en ogen, kopspeldjes, priemen, stilussen en zegels. Een reizende, kleinschalige archeologietentoonstelling met metalen topvondsten uit de middeleeuwen. Het leven zoals het was en soms nog steeds is.