Johan Op de Beeck neemt ons mee naar 1815. De verslagen Napoleon ontsnapt uit zijn verbanningsoord, keert terug naar Parijs, grijpt de macht en beoogt andermaal zijn keizerrijk te realiseren. Hij tracht de vorstenhuizen van zich af te houden, maar stevent recht af op oorlog. Tijdens deze honderd dagen houdt Europa de adem in, maar in Waterloo wordt Napoleon definitief verslagen door Britse, Pruisische en Nederlandse troepen. Toch wordt Waterloo tot op heden geassocieerd met de overwonnene, niet met de overwinnaar. Weinig geschiedkundige gegevens zijn zo fel besproken als deze veldslag.
Johan Op de Beeck studeerde communicatiewetenschappen aan de VUB. Als geschiedkundig auteur is hij gespecialiseerd in het napoleontische tijdperk en de Franse Revolutie. Hij is de auteur van ‘Napoleons nachtmerrie' (2012), ‘Waterloo' (2013) en het tweedelig ‘Napoleon ‘ (2014). Zijn jongste werk (september 2015) is ‘Het verlies van België', over de Belgische revolutie. Op de Beeck was voorheen journalist en hoofdredacteur van diverse media.
Tijdens de expo Het verloren koninkrijk. Willem I en België (15.10.2015 t.e.m. 28.03.2016), kan je elke maand op een donderdagnamiddag in het STAM terecht voor een lezing georganiseerd door het STAM samen met deBuren. De lezing vindt plaats in de abdijrefter van het STAM, de tentoonstelling bezoek je met hetzelfde ticket, naar wens voor en/of na de lezing. Voor het kopje thee kan je terecht in het STAMcafé (niet inbegrepen in de prijs)!
Organisatie: het STAM i.s.m. deBuren.
Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren presenteert schoonheid en
wijsheid van de Lage Landen, en biedt een platform voor debat over
cultuur, wetenschap, politiek en samenleving in Vlaanderen, Nederland en
Europa. Kunstenaars, journalisten, wetenschappers, politici krijgen er
het woord. www.deburen.eu
Wist je dat Belgen en Nederlanders ooit even inwoners waren van hetzelfde koninkrijk? Maar waarom stond het Zuiden zo anders tegenover koning Willem I dan het Noorden? En wat betekenden de jaren met ‘de Kanalenkoning’ op lange termijn voor België?
Gita Deneckere plaatst de wording van het nieuwe koninkrijk België en de verkiezing van een ‘volksvreemde’ koning in een internationaal perspectief.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Over haken en ogen, kopspeldjes, priemen, stilussen en zegels. Een reizende, kleinschalige archeologietentoonstelling met metalen topvondsten uit de middeleeuwen. Het leven zoals het was en soms nog steeds is.