STA M
Agenda

op de thee bij willem met johan op de beeck

03.03.2016
Opdetheemetwillem Johan Op De Beeck Koen Broos
 • Start: om 14 uur in de abdijrefter van het STAM
 • Duur: ongeveer 1 uur
 • Prijs: € 8 (incl. expo-bezoek) /
  € 4 (excl. expo-bezoek) /
  € 2 (studenten, incl. expo-bezoek)
 • Inschrijven:
  T + 32 (0)9 210 10 10
  Online: http://go.gent.be/STAM

waterloo en napoleon: het belogen geheugen

Johan Op de Beeck neemt ons mee naar 1815. De verslagen Napoleon ontsnapt uit zijn verbanningsoord, keert terug naar Parijs, grijpt de macht en beoogt andermaal zijn keizerrijk te realiseren. Hij tracht de vorstenhuizen van zich af te houden, maar stevent recht af op oorlog. Tijdens deze honderd dagen houdt Europa de adem in, maar in Waterloo wordt Napoleon definitief verslagen door Britse, Pruisische en Nederlandse troepen. Toch wordt Waterloo tot op heden geassocieerd met de overwonnene, niet met de overwinnaar. Weinig geschiedkundige gegevens zijn zo fel besproken als deze veldslag.

Johan Op de Beeck studeerde communicatiewetenschappen aan de VUB. Als geschiedkundig auteur is hij gespecialiseerd in het napoleontische tijdperk en de Franse Revolutie. Hij is de auteur van ‘Napoleons nachtmerrie' (2012), ‘Waterloo' (2013) en het tweedelig ‘Napoleon ‘ (2014). Zijn jongste werk (september 2015) is ‘Het verlies van België', over de Belgische revolutie. Op de Beeck was voorheen journalist en hoofdredacteur van diverse media.


lezingenreeks 'op de thee bij willem'

Tijdens de expo Het verloren koninkrijk. Willem I en België (15.10.2015 t.e.m. 28.03.2016), kan je elke maand op een donderdagnamiddag in het STAM terecht voor een lezing georganiseerd door het STAM samen met deBuren. De lezing vindt plaats in de abdijrefter van het STAM, de tentoonstelling bezoek je met hetzelfde ticket, naar wens voor en/of na de lezing. Voor het kopje thee kan je terecht in het STAMcafé (niet inbegrepen in de prijs)!

Organisatie: het STAM i.s.m. deBuren. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren presenteert schoonheid en wijsheid van de Lage Landen, en biedt een platform voor debat over cultuur, wetenschap, politiek en samenleving in Vlaanderen, Nederland en Europa. Kunstenaars, journalisten, wetenschappers, politici krijgen er het woord. www.deburen.eu

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

 • Vlaanderen verbeelding werkt
 • Logo Gent 125Px
made by