Erfgoed doet er toe. Vandaag en morgen nog meer dan gisteren. Vanuit de ervaringen met De vierkante kilometer in Gent houdt historica Tina De Gendt met het boek ‘Ons gedeeld verleden’ (Academia Press) een pleidooi voor een moedige en hedendaagse erfgoedsector die burgerschap, democratisering en superdiversiteit nog sterker omarmt, voorbij de stapjes en trapjes van de participatieladder. Welke rol kan de erfgoedsector opnemen in de samenleving vandaag? Kan erfgoed ooit inclusief zijn en wat zijn de valkuilen van participatie? Hoe kunnen we vanuit verschillende sectoren samenwerken rond het verleden? Hoe ga je concreet aan de slag in diverse contexten?... Dat verkennen we samen op 27 maart.
9u30 - Onthaal met koffie en kans tot het bezoeken van de expo De vierkante kilometer: Rabot
10u - Verwelkoming door Christine De Weerdt & Olga van Oost
10u15 - Keynotes: Waarom is erfgoed van belang in de superdiverse samenleving van vandaag?
12u - Broodjeslunch, dessert, drankje & koffie in de Bijloke-tuin
13u - Praktijkentafel In twee rondes kan je aanschuiven bij één van volgende vragen. Op basis van een concrete ervaring snijden we in groep de voorliggende vraag aan.
14u45 - Mogelijkheid tot deelname aan een wijkwandeling in Rabot of Ledeberg (2u).
Patrick Loobuyck is hoogleraar levensbeschouwing aan de Universiteit Antwerpen en gastprofessor politieke filosofie aan de Universiteit Gent. In zijn boeken Burgerschap (2022) en Samenleven met gezond verstand (2017) verkent hij de bouwstukken voor een hedendaags burgerschap in een open en veranderende samenleving.
Reyhan Görgöz is lector en onderzoeker in de opleiding sociaal werk aan de Arteveldehogeschool. Haar onderzoeksdomein is sociale uitsluiting en diversiteit. Sinds 2016 doet ze onderzoek naar radicalisering en politisering, op dit moment meer specifiek naar de ontwikkeling van politiserende methodes voor professionals die jongeren willen ondersteunen in brave spaces om hun grieven over onrecht publiek te maken. Samen met collega’s gaf ze in 2022 het praktijkboek ‘Get Up, Stand Up’ uit vol voorbeelden van politisering in het jeugdwerk.
Superdiversiteit daagt onze samenleving uit. Ook de manier waarop we met het verleden omgaan is in volle verandering. Geschiedenis is geen theekransje, het is een oneindige bron voor discussie. Maar, zo betoogt Tina De Gendt met ‘Ons Gedeeld Verleden’, daarin ligt juist haar kracht. Vandaag biedt zich een fantastische opportuniteit aan om de samenleving van onderuit te versterken. De erfgoedsector hoeft daarin niet te volgen, maar kan ook een voortrekkersrol opnemen als ‘wegbereider van de democratie’. Hoe vertaalt zich dat in de erfgoedpraktijk? Wat zijn de valkuilen en de principes? Vanuit het leerproces dat De vierkante kilometer vormt, geeft Tina een aanzet tot antwoord.
Tijdens de studiedag kan je het boek aankopen aan kortingsprijs, voor 25 euro. In de handel is het boek te koop voor 29,99 euro.
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel de schatten van de derde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer': Rabot.
Reyhan Görgöz en Tina De Gendt schreven deze gastbijdrage over de moeilijke zoektocht naar erkenning en representatie van migratie in erfgoed.
Over haken en ogen, kopspeldjes, priemen, stilussen en zegels. Een reizende, kleinschalige archeologietentoonstelling met metalen topvondsten uit de middeleeuwen. Het leven zoals het was en soms nog steeds is.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.