Onder de titel 'Mobiel zonder auto. Over mobiliteit tussen de kleine en de grote ring' nodigt De Stadsacademie Sidsel Birk Hjuler van Cycle Superhighways (Denemarken) uit in het STAM voor een lezing gevolgd door een panelgesprek.
(Illustratie: Jade Kerremans)
Met de invoering van het nieuw circulatieplan, toont Stad Gent de ambitie om het hoofd te bieden aan de toenemende mobiliteitsdruk op de binnenstad. Wanneer we de focus enkele kilometers verleggen en inzoomen op het gebied dat zich opspant tussen de kleine en de grote ring, is die scherpe visie er nog niet. Nochtans zullen de 20ste- eeuwse wijken de komende jaren meer en meer het onderwerp vormen van stadsontwikkeling en -verdichting.
Deze avondsessie buigt zich over de vraag of en hoe mobiliteitsgestuurd plannen een sleutel kan vormen binnen een toekomstig verstedelijkingsperspectief. Nadenken over mobiliteit van ring tot ring, is nadenken over nieuwe infrastructuur en nieuwe platformen van waaruit we mobiliteit organiseren, met andere rollen voor overheid, markt en civiele partijen.
Het debat wordt ingeleid door een lezing van Sidsel Birk Hjuler (Cycle Superhighways, Denemarken). Daarnaast bestaat het panel uit:
Tweehonderd jaar samengaan van stad en universiteit is een moment om te reflecteren over de stedelijke rol van de universiteit. N.a.v. de STAMexpo Stad en universiteit. Sinds 1817 organiseert de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent een reeks lezingen en debatten, als aanzet voor een Stadsacademie. Plaats van gebeuren is de abdijkerk van het STAM, die deel uitmaakt van het tentoonstellingsparcours.
Onder de titel 'Meer wonen op minder ruimte. Over de meerwaarde van verdichting' nodigt De Stadsacademie Freek Persyn (51N4E) uit in het STAM voor een lezing gevolgd door een panelgesprek.
In 1817 werd de Universiteit van Gent opgericht. Tweehonderd jaar later is de universiteit met haar studenten, professoren, gebouwen en campussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het straatbeeld. Gent zou Gent niet zijn zónder.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.