Stad Gent gaf in juli 2018 aan het studiebureau Plusofficearchitects de opdracht om een Ruimtelijk Masterplan op te maken voor de Bijlokesite. Dit plan verzoent de inhoudelijk grote ambities van de culturele spelers die er huizen, met de beperkte ruimtelijke mogelijkheden van de site. (illustratie © Plusofficearchitects)
Om de ontwikkeling van de Bijlokesite in de toekomst nog kansen te geven, is een gemeenschappelijk gedragen visie noodzakelijk, met oog op een weloverwogen inzet van de bestaande ruimte. Een ruimtelijk masterplan als richtinggevend kader voor ruimtegebruik en mogelijke renovatie- en nieuwbouwprojecten voor de komende twintig jaar.
Plusofficearchitects komt dit masterplan voor de Bijlokesite, uitgaand van een 'culture of commons', toelichten in het STAM ihkv het Festival van de Architectuur.
De historische Bijlokesite is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een culturele hotspot met een rijke verzameling aan grote en kleine culturele spelers, gaande van Muziekcentrum De Bijloke, de School of Arts en het STAM, Festival van Vlaanderen tot LOD, Symfonie Orkest Vlaanderen les Ballets C de la B en vele andere artistieke organisaties. De verschillende huizen op de site zijn stuk voor stuk sterke merken met een eigen werking en community, en willen in de toekomst intensiever samenwerken op vlak van communicatie, organisatie en infrastructuurgebruik.
In 2017-2018 bracht studiebureau NDVR - Miss Miyagi de inhoudelijke visie en de ruimtebehoeften van de Bijlokebewoners in kaart.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er binnenkort de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.