STA M
Agenda

lezing: masterplan bijlokesite, culture of commons

24.09.2019
Masterplan Bijlokesite

inschrijven

Stad Gent gaf in juli 2018 aan het studiebureau Plusofficearchitects de opdracht om een Ruimtelijk Masterplan op te maken voor de Bijlokesite. Dit plan verzoent de inhoudelijk grote ambities van de culturele spelers die er huizen, met de beperkte ruimtelijke mogelijkheden van de site. (illustratie © Plusofficearchitects)

Om de ontwikkeling van de Bijlokesite in de toekomst nog kansen te geven, is een gemeenschappelijk gedragen visie noodzakelijk, met oog op een weloverwogen inzet van de bestaande ruimte. Een ruimtelijk masterplan als richtinggevend kader voor ruimtegebruik en mogelijke renovatie- en nieuwbouwprojecten voor de komende twintig jaar.

Plusofficearchitects komt dit masterplan voor de Bijlokesite, uitgaand van een 'culture of commons', toelichten in het STAM ihkv het Festival van de Architectuur.

culturele hotspot

De historische Bijlokesite is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een culturele hotspot met een rijke verzameling aan grote en kleine culturele spelers, gaande van Muziekcentrum De Bijloke, de School of Arts en het STAM, Festival van Vlaanderen tot LOD, Symfonie Orkest Vlaanderen les Ballets C de la B en vele andere artistieke organisaties. De verschillende huizen op de site zijn stuk voor stuk sterke merken met een eigen werking en community, en willen in de toekomst intensiever samenwerken op vlak van communicatie, organisatie en infrastructuurgebruik.

In 2017-2018 bracht studiebureau NDVR - Miss Miyagi de inhoudelijke visie en de ruimtebehoeften van de Bijlokebewoners in kaart.


Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by