STA M
Agenda

Lezing: Karel Waeri en Walter De Buck

28.10.2021
Rebellie wdb
Koop je ticket(s) online, selecteer de datum van de lezing
  • Donderdag 28 oktober 2021
  • Van 19 tot 20 uur
  • In de abdijrefter
  • Prijs: je museumticket (voor de tarieven, klik hier)
  • Bezoek voordien ook het museum, die dag open tot 19 uur
  • Lezingenreeks van UGent i.s.m. het STAM

Beeld: Walter De Buck tijdens de Gentse Feesten, AMSAB

‘Walter De Buck wil een standbeeld oprichten voor Karel Waeri’, zo stelt Gents burgemeester J. Monsaert onomwonden vast begin jaren tachtig, ‘Dat is voor hem een onweerstaanbare drang en een onafwendbare plicht’.

Het werk van de negentiende-eeuwse Waeri speelde inderdaad een belangrijke rol in De Bucks loopbaan als protestzanger en Gents rebel. Het standbeeld, dat ondertussen al enkele decennia op Sint-Jacobs staat, is een indrukwekkend sculpturaal eerbetoon aan Waeri’s sociaal-kritische en scabreuze oeuvre. Diens scherpe en schunnige liedjes stonden ook al centraal toen De Buck de Gentse Feesten eind jaren zestig nieuw leven inblies.

In haar lezing gaat Lieselot De Taeye dieper in op de connectie tussen de twee protestzangers: hoe veroverden Waeri’s liedjes, waarin rijke Gentenaars, hypocriete priesters en mondige vrouwen over de hekel worden gehaald, ook een plaats te midden van het sixties-oproer? En hoe werd het oeuvre van beide zangers de inzet van nieuwe discussies omtrent het Gentse rebelse imago?

Door Lieselot De Taeye

Lieselot De Taeye werkt sinds 2019 als postdoctoraal onderzoeker aan de UGent. Ze is geïnteresseerd in literair protest, magisch realisme, postkoloniale literatuur en alles wat met de roman te maken heeft. Haar essays werden gepubliceerd in nY, Ons erfdeel en dereactor.org.

In de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren'

Deze lezing (3 van 7) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent.

In deze lezingenreeks nemen letterkundigen telkens een ander literair werk, auteur of fenomeen onder de loep die nieuwe vragen oproepen over Gentse literaire rebellie.

De lezingen hangen verhalen op aan de collectie van het STAM. Toehoorders krijgen dan ook de kans om het museum te bezoeken, waar ze oog in oog komen te staan met het rebelse Gentse verleden.

Met de steun van

  • Logo U Gent NL RGB 2400 kleur
  • Icoon U Gent LW NL RGB 2400 kleur

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by