STA M
Agenda

Lezing: Rebellie in de poppenkast – Pierke van Gent

19.04.2022
Pierkevanalijnweb
Tickets
  • Dinsdag 19 april 2022
  • Van 19 tot 20 uur
  • In de abdijrefter
  • Prijs: je museumticket (voor de tarieven, klik hier)
  • Bezoek voordien ook het museum, die dag open tot 19 uur
  • Lezingenreeks van UGent i.s.m. het STAM

Beeld: Huis van Alijn

Pierke van Gent is hét folkloristische uithangbord van onze stad. Al meer dan honderd jaar trakteert de goedlachse pop zowel jonge als oude stroppendragers op avontuurlijk vertier. Van de gezellige zolder van het Huis van Alijn over Pedrolino’s poppenschouwburg in Sint-Amandsberg tot de reizende poppenkast van Charlekijn: nergens is iemand veilig voor zijn zachte anarchie en snedige rebellie. Pierke zet de zogenaamde elite steevast in haar hemd en verjaagt kleine en grote schurken met flinke schoppen onder hun gat.

In deze lezing analyseert Sarah J. Adams het subversieve karakter van Pierke. Via de Italiaanse traditie van de Commedia dell’Arte, de rijke geschiedenis van het Spelleke van de Muide en het concept van de carnavaleske esthetiek traceert ze zijn wortels en persoonlijkheidskenmerken. Ze zoomt daarbij in op het stuk Keizer Karel en Pier de Bakker uit 1942, waarin Pierke – die weer eens te diep in ’t glas gekeken heeft – door Keizer Karel in het Prinsenhof te slapen wordt gelegd en voor één dag tot keizer wordt gekroond. Ja, santé mijn ratse!

Door Sarah J. Adams

Sarah J. Adams is als FWO-postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de afdeling Nederlandse literatuur van de Universiteit Gent. Haar huidige onderzoek spitst zich toe op de vorm en functie van vroegmodern blackfacevermaak in de Lage Landen.

In de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren'

Deze lezing (7 van 7) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent.

In deze lezingenreeks nemen letterkundigen telkens een ander literair werk, auteur of fenomeen onder de loep die nieuwe vragen oproepen over Gentse literaire rebellie.

De lezingen hangen verhalen op aan de collectie van het STAM. Toehoorders krijgen dan ook de kans om het museum te bezoeken, waar ze oog in oog komen te staan met het rebelse Gentse verleden.

Met de steun van

  • Logo U Gent NL RGB 2400 kleur
  • Icoon U Gent LW NL RGB 2400 kleur

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by