Beeld: Hoogstraat, Klooster van Galilea; Atlas Goetghebuer, Archief Gent
De Utrechtse Alijt Bake (1415-1455) treedt op 25-jarige leeftijd als zuster in het Gentse regularissenklooster Galilea in. Daar schopt ze het al snel tot priorin en haar tegendraadse beleid, hervormingen en eigenzinnige religieuze opvattingen moeten van haar in de eigen tijd een Gentse beroemdheid gemaakt hebben.
Nu kennen we Bake voornamelijk uit haar literaire productie: tot aan haar afzetting en ballingschap in 1455 schreef Bake talrijke mystieke geschriften, daaronder de oudste overgeleverde autobiografie geschreven door een vrouw in de Nederlandse taal. Daarin brengt ze verslag uit van haar priorinschap en haar mystieke ervaringen.
In deze vierde lezing in de reeks ‘Rebellie in de Gentse letteren’ schetst literatuurhistoricus Youri Desplenter de intellectuele en religieuze voortrekkersrol van Alijt Bake, en plaatst hij haar geschriften in de literaire en religieuze context van de 15de eeuw.
Youri Desplenter is hoofddocent historische Nederlandse letterkunde (middeleeuwen) en vakdidactiek Nederlands aan de Universiteit Gent. In zijn onderzoek richt hij zich in grote mate op de Middelnederlandse religieuze literatuur.
Deze lezing (4 van 6) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent.
In deze lezingenreeks nemen letterkundigen telkens een ander literair werk, auteur of fenomeen onder de loep die nieuwe vragen oproepen over Gentse literaire rebellie.
De lezingen hangen verhalen op aan de collectie van het STAM. Toehoorders krijgen dan ook de kans om het museum te bezoeken, waar ze oog in oog komen te staan met het rebelse Gentse verleden.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Najaar 2023, op zaterdagvoormiddag.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.