Ook in het hedendaagse Gent stellen auteurs actuele problematieken aan de kaak via de vorm en inhoud van hun teksten. Niet zelden gaat het om collectieven met een gemeenschappelijke overtuiging die in eigen beheer werk uitgeven dat hun visie kenbaar maakt, minder toegankelijke informatie verspreidt, gemarginaliseerde groepen een platform biedt of ingaat tegen mainstream uitgeefpraktijken.
Ruben Vanden Berghe en Sven Van den Bossche belichten in deze lezing enkele zines (kort voor magazines) van het DIY-label MARKTCORRUPTIE (2018). Het label werd opgericht door de Gentse dichters Dominique De Groen en Arno Van Vlierberghe, naar eigen zeggen om vanaf de zijlijn ‘de markt [te] corrumperen’. Dergelijke kritische maar verbeeldingsrijke initiatieven komen echter niet uit de lucht vallen.
In deze lezing wijzen de sprekers op belangrijke historische voorlopers, zoals de gestencilde blaadjes van de Provo-beweging uit de jaren zestig van de vorige eeuw, de Gentse homokrant van De Rooie Vlinder of met feministische punkzines binnen de Amerikaanse Riot-grrrl-beweging. Collectieven die vanuit een rebelse ingesteldheid uitgeven in eigen beheer gaan ver terug, maar in het Gent van vandaag krijgen ze opnieuw een eigen, literaire invulling.
Ruben Vanden Berghe is als doctoraatsonderzoeker verbonden aan de afdeling Nederlandse letterkunde van de Universiteit Gent. Zijn door het FWO gefinancierde onderzoek Netwijdte richt zich op het digitale sublieme en de verbeelding van het internet in de Nederlandse en Vlaamse romanliteratuur. Hij volgde de masters Literatuurwetenschappen aan de KU Leuven en Vergelijkende Moderne Letterkunde aan de UGent, waarbij hij bovendien stage heeft gelopen in het Vlaamse literaire archief het Letterenhuis in Antwerpen.
Sven Van den Bossche (hij/hem) is een doctoraatsonderzoeker, werkzaam op de intersecties van literatuurwetenschappen, trans(gender) studies en queer studies. Zijn FWO-gefinancierd project heet Geboren in het verkeerde verhaal: Een belichaamde benadering van transgender verhalen in Nederlands verhalend proza en onderzoekt hoe een variëteit aan transgender identiteiten, trajecten en ervaringen zichtbaar gemaakt kunnen worden via literaire technieken, zoals metaforen, tijdspatronen en vertelperspectieven.
Deze lezing (6 van 7) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent.
In deze lezingenreeks nemen letterkundigen telkens een ander literair werk, auteur of fenomeen onder de loep die nieuwe vragen oproepen over Gentse literaire rebellie.
De lezingen hangen verhalen op aan de collectie van het STAM. Toehoorders krijgen dan ook de kans om het museum te bezoeken, waar ze oog in oog komen te staan met het rebelse Gentse verleden.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er binnenkort de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.