STA M
Agenda

Lezing door Marc Beyaert: De Dulle Griet

19.09.2021
Dullegriet2
Reserveer online je plaatsje(s)

Beeld: Kanon Dulle Griet, Archief Gent

Marc Beyaert ploos de hele geschiedenis van een van onze Gentse iconen, de Dulle Griet, uit. Alle vragen die je je al lang stelde over de Groot Kanon-bombarde beantwoordt hij in deze lezing. Zijn onderzoek naar de historische en militaire context van dit unieke wapen startte in 1995 en leidde tot de historische verantwoorde restauratie. Al die verzamelde kennis resulteerde in 2020 in het boek ‘De Dulle Griet of het Groot Kanon te Gent. Casus van de vijftiende-eeuwse krijgskunst en technologie’.

Het boek wil een referentiewerk zijn voor de ontwikkeling van de vuurwapens in de eerste twee eeuwen van hun bestaan, en voor de praktische militaire geschiedenis van de vijftiende eeuw. Het maakt tevens een einde aan de verwarring rond de maten en het gewicht, de eigenschappen en het gebruik van de Dulle Griet/Groot Kanon-bombarde, en aan de wilde verhalen over dit uniek militair monument in Gent, waarvan de vervaardiging gesitueerd moet worden tussen 1431 en 1448.

Marc Beyaert

Marc Beyaert (°1946) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en doceerde vervolgens enkele jaren in de Republiek Congo. Na zijn terugkeer werd hij lesgever aan de Koninklijke Kadettenschool in Laken en aan de Koninklijke Militaire School te Brussel. Hij was lid van de Commissie Leger-School, medeoprichter van de Educatieve Dienst in het Koninklijk Legermuseum te Brussel en geschiedkundig medewerker aan het Nationaal Geografisch Instituut. Hij is auteur van talrijke publicaties over middeleeuwse krijgskunst en is vandaag nog steeds actief als curator van het museum in de Koninklijke Militaire School.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by