In deze lezing spreekt professor Jacques Van Keymeulen over de etymologie van de namen van de verschillende deelgemeenten die nu Gent vormen (uiteraard de naam 'Gent' incluis) en over de betekenis van bepaalde belangrijke straatnamen. De focus ligt op straatnaamgeving, toponiemen en de link naar dialecten. Niet alleen het sappige Gents maar ook de connectie naar de dialecten in de deelgemeenten komen aan bod. Een zoektocht naar straatnamen in het dialect of zelfs naar de naam die in het dialect aan je straat wordt gegeven. Soms blijkt die heel anders dan het officiële bordje dat op de hoek van de straat hangt…
Je kan deze lezing ook volgen via Facebook-Live. Klik hier voor meer info. Het thema voor de ‘Week van het Gents’ is dit jaar ‘In mijn stroatse’. In een participatief project wil de Erfgoedcel, die de ‘Week van het Gents’ organiseert, een heel breed publiek bereiken met dit thema.
Neem tijdens de Week van het Gents een duik in de geschiedenis van Gent onder de deskundige leiding van een ervaren gids... in onvervalst Gents. Op maandag 22 en vrijdag 26 november 2021. Iedereen welkom, boek je ticket(s)!
Vertaler Eddy Levis, prezedent van de Gentsche Sosseteit, vertelt over en leest voor uit zijn hertaling van ‘De klaane prins’ (Le petit Prince) en '’t Verhoal van Piet Konijn' (The Tale of Peter Rabbit).
Door corona is deze activiteit geannuleerd. Perfesser Gensch, Peter Van Haelter neemt ons mee op een culinaire reis door oude Gentse gerechten. Wim Claeys valt in met Gentse traditionals.
Deze activiteit is volzet. Samen met Professor Jean Paul Van Bendegem (ver)dwalen we op filosofische wijze door onze Arteveldestad. In sappig Gents geeft hij ons een andere kijk op ‘zijn stad’.
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Najaar 2023, op zaterdagvoormiddag.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.