STA M
Agenda

Lezing Adrie de Kraker: 'Gentse Gronden' in Zeeuws-Vlaanderen

15.09.2024
171 visite Scheele
TICKETS
  • Zondag 15 september 2024
  • STAM, Abdijrefter
  • Start om 10.30 uur en duurt 1 uur
  • Standaardtoegangsprijzen (gratis voor Gentenaars, want zondagvoormiddag)
  • Nadien bezoek je Gentse Gronden, waar je voor de gelegenheid traditionele Zeeuws-Vlaamse klederdracht kan ontdekken

    Beeld: Familie Scheele (ca. 1900), Paviljoenhoeve, Zaamslag (NL)

Tijdens deze lezing neemt historisch-geograaf Adrie de Kraker je mee op ontdekkingstocht door de geschiedenis van de Gentse aanwezigheid over de Nederlandse grens. Vandaag ligt nog 450 hectare Gentse (landbouw)grond in Zeeuws-Vlaanderen. Hoe komt dat? En hoe drukte Gent zijn stempel op Zeeuws-Vlaanderen?

Adrie de Kraker vertelt je alles over de rol van enkele Gentse kloosters in de oude Vier Ambachten, nu ruwweg het oostelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen. Concreet duik je de geschiedenis in van De Bijloke, Boudelo, het Rijke Gasthuis en de Sint-Baafsabdij, ooit ware grootgrondbezitters. Ze lieten de polders in hun eigendom droogleggen en onderhielden lange stukken zeedijk. Gentse religieuze instellingen bepaalden dus in belangrijke mate de opbouw van het landschap in Zeeuws-Vlaanderen. Deze lezing brengt je het verhaal van a tot z.

Nadien kan je onze tijdelijke expo Gentse Gronden bezoeken, waar je voor de gelegenheid traditionele Zeeuws-Vlaamse klederdracht kan ontdekken. Heel bijzonder daarbij is de Axelse klederkracht, met een zeer typische, bijna engelachtige schouderdoek voor vrouwen en een lakens pak voor mannen. Op de foto hierboven zie je aan de rechterzijde een familie in traditionele Axelse kledij rond 1900 in Zaamslag. De familie was patrimoniumbeheerder van de Gentse Burgerlijke Godshuizen en bezocht de familie Scheele, aan de linkerzijde, die gronden en een hoeve pachtten in Zeeuws-Vlaanderen.

In het kader van onze expo 'Gentse Gronden'.

Over de spreker

Adrie de Kraker

Adrie de Kraker is historisch-geograaf. In 1997 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op Landschap uit Balans, een proefschrift over de landschapsontwikkeling van oostelijk Zeeuws-Vlaanderen tussen 1488 en 1609. Hij doceerde aan de Vrije Universiteit de geschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap en deed daar ook onderzoek naar stormen van de 14de tot 18de eeuw.

de Kraker publiceerde onder meer Over den Vier Ambachten (1993), Westerschelde, Water zonder weerga (2002), Veen-vis-zout (2007) en Landschap en bewoning van Zeeuws-Vlaanderen (2017).

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by