De 14de-eeuwse muurschilderingen in de refter van de Bijlokeabdij spreken bijzonder tot de verbeelding. Maar eigenlijk is onze kennis van deze kunstwerken relatief beperkt.
Waarom lieten de kloosterzusters de eetzaal zo mooi versieren? Wat betekenen de muurschilderingen en wat was hun plaats in de belevingswereld van de religieuzen?
Brecht Dewilde probeert het verhaal achter de muurschilderingen te ontrafelen. Hij analyseert de iconografie van de schilderingen en koppelt dit aan het ruimtegebruik van de refter en de beeldwereld van de middeleeuwse kloosterzusters. Deze eerste zondagslezing gaat door in de abdijrefter, onder het toeziende oog van Christus en de apostelen.
Brecht Dewilde (°1982) is als onderzoeker verbonden aan het STAM. Met deze openingslezing luidt hij de nieuwe opstelling in de abdijrefter in die kadert in het kunstenparcours 'Vlaamse Meesters in Situ'.
Deze lezing (1 van 4) maakt deel uit van het STAMrandprogramma 'Vlaamse Meesters in Situ'.
Deze lezing is ook te boeken voor groepen. Lees er hier alles over.
In de rand van 'Vlaamse Meesters in Situ' programmeert het STAM vier lezingen met als thema het kloosterleven van de Bijloke, op het kruispunt van religie en architectuur. Lezing 2 van 4: Steven Vanderputten over de ambigue rol van middeleeuwse vrouwenkloosters.
In de rand van 'Vlaamse Meesters in Situ' programmeert het STAM vier lezingen met als thema het kloosterleven van de Bijloke, op het kruispunt van religie en architectuur. Lezing 3 van 4: Marie Christine Laleman over de middeleeuwse toparchitectuur van de Bijlokeabdij.
In de rand van 'Vlaamse Meesters in Situ' programmeert het STAM vier lezingen met als thema het kloosterleven van de Bijloke, op het kruispunt van religie en architectuur. Lezing 4 van 4: Anton Ervynck over de bijzondere voedingsgewoonten van de middeleeuwse kloosterlingen.
STAMmedewerker Brecht Dewilde doet het verhaal achter de muurschilderingen in de Bijlokeabdijrefter uit de doeken. Een lezing op het kruispunt van religie en architectuur, van rites en ruimtes. Te boeken voor je groep, ihkv 'Vlaamse Meesters in Situ'.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.
Word jij de Held van de Hoogbouw? Een speels parcours loopt door de zalen van de expo 'SkYline'. Snel Ruitenwasser Rudy, Schatbewaarder Samir, Kathedralenbouwer Karel, Buurvrouw Berna en Gids Gita te hulp!