De voeding binnen een kloostergemeenschap werd bepaald door doorgaans
strenge voorschriften, met als resultaat een menu dat duidelijk verschilde van
de rest van de vroegere maatschappij. Dat blijkt uit historische teksten, maar
archeologisch onderzoek kan aantonen of de theorie zich in de dagelijkse
praktijk vertaalde. De opgraving van een 16de-eeuwse beerput uit het
Bijlokeklooster biedt een kans om dit meer dan interessante thema opnieuw aan
te snijden. Hoe organiseerden de toenmalige kloosterzusters de bevoorrading van
hun keuken? En verscheen voor elk lid van de gemeenschap hetzelfde op het bord?
Dit en veel meer zijn de vragen die in de lezing aan bod komen.
Anton Ervynck (°1961) studeerde Dierkunde aan de Universiteit Gent en behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit van Amsterdam. Hij bestudeert dierenresten uit Vlaamse archeologische vindplaatsen, meestal uit de Romeinse, middeleeuwse en meer recente tijden. De relatie tussen mens en dier staat daarbij centraal, waarbij - vanuit menselijk oogpunt - voeding een belangrijk thema blijft. (foto: © VLIZ)
In de rand van 'Vlaamse Meesters in Situ' programmeert het STAM vier lezingen met als thema het kloosterleven van de Bijloke, op het kruispunt van religie en architectuur. Lezing 1 van 4: Brecht Dewilde over de middeleeuwse muurschilderingen in de Bijlokeabdijrefter.
In de rand van 'Vlaamse Meesters in Situ' programmeert het STAM vier lezingen met als thema het kloosterleven van de Bijloke, op het kruispunt van religie en architectuur. Lezing 2 van 4: Steven Vanderputten over de ambigue rol van middeleeuwse vrouwenkloosters.
In de rand van 'Vlaamse Meesters in Situ' programmeert het STAM vier lezingen met als thema het kloosterleven van de Bijloke, op het kruispunt van religie en architectuur. Lezing 3 van 4: Marie Christine Laleman over de middeleeuwse toparchitectuur van de Bijlokeabdij.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.