Onze maatschappij worstelt al eeuwenlang met de vraag hoe ze moet omgaan met geestesgestoorde daders. De veroordelingen van België door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens inzake de behandeling van geïnterneerden tonen aan dat deze kwestie actueel blijft.
Katrien Hanoulle deed onderzoek naar de manier waarop het al dan niet toerekeningsvatbaar zijn beoordeeld wordt. Ze schetst de historische evolutie van de positie van de geestesgestoorde in het strafrecht en tracht een duidelijke afbakening te geven van de begrippen toerekeningsvatbaarheid en internering. Ze formuleert ook voorstellen om de praktijk beter af stemmen op de doelstelling van het strafrecht vandaag en van de mensenrechten.
Katrien Hanoulle is doctor in de rechten en gerechtelijk stagiaire bij het parket van de procureur des Konings te Leuven. Zij is tevens vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Strafrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven.
Tijdens de expo 'Het museum van de misdaad' (26.10.2018 t.e.m. 30.04.2019), kan je vanaf december elke maand op een zondagvoormiddag in het STAM terecht voor een lezing. Deze lezingen maken deel uit van de reeks 'Samenleven met misdaad'. Daarin bundelen STAM en Vormingplus hun gezamenlijke randprogramma bij deze expo.
Organisatie: het STAM i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo.
De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een eigenaardige verzameling: foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Met deze 'criminele collectie' maakt het STAM een tentoonstelling.
De derde zondag van elke maand: een rondleiding waar iedereen kan op intekenen. Omdat een gids dingen vertelt die bijblijven! Van november 2018 t.e.m. april 2019 in de expo 'Het museum van de misdaad'. Om 11 uur. VOLZET
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
De eerste donderdag van elke maand blijft het STAM open tot 22 uur. Na je werk, na school, voor jullie etentje, als date, tijdens het vriend(inn)enuitje, op wandel door de avondlijke stad... Kom van 'Het verhaal van Gent' genieten. Want in het weekend komt het er vaak niet van!
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.