Dr. Jozef Guislain (1797–1860) - foto © Universiteitsbibliotheek Gent - kon als hoofdgeneesheer van de Gentse stedelijke krankzinnigengestichten zijn vooruitstrevende humanitaire visie op de behandeling van geesteszieken in de praktijk omzetten. Eind 1857 betrokken 294 zieken het nieuwe ‘Gesticht der krankzinnige Mans aan de Brugsche Poort’, in de volksmond al snel ‘Saint-Guislain’ genoemd. Dat Jozef geen heilige was heeft kanunnik Triest, die zijn broeders ter beschikking stelde, mogen ondervinden. Dat zijn gesticht ooit een museum zou worden was Guislains architecturale droom.
Marc Cosyns kruipt in de huid van Dr. Guislain, de 'grootste prof', en vertolkt wat hij dacht over zijn stad, zijn universiteit. Het personage neemt je mee in de tijd en brengt Guislain tot leven in de tentoonstelling 'Stad en universiteit'.
Dr. Marc Cosyns is huisarts in WGC Watersportbaan - Gent, praktijkassistent aan de Vakgroep huisartsgeneeskunde en eerstelijnsgezondheidszorg UGent (prof A. De Sutter) en raadslid van de Orde van Artsen. Hij werkte mee aan de UGenttentoonstelling ‘Post Mortem’ met o.a een perfomance over Vesalius. Cosyns schreef recent een boek “MORE. Eutopia later’ met als belangrijk thema het omgaan met patiënten met psychiatrische aandoeningen en geïnterneerden. Met de bewoners van Villa Voortman concipieerde hij de voorstellingen ‘Utopia‘ (2016) en ‘ G.Van Den genootschap’ (2017).
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Najaar 2023, op zaterdagvoormiddag.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.