STA M
Agenda

Heavy Metal

15.10.2023 16.01.2024
Heavy Metal website
  • WORDT VERWACHT
  • Van 15 oktober 2023 t.e.m. 16 januari 2024
  • Zaalteksten: NL
  • Reizende, kleinschalige tentoonstelling
  • Realisatie van de Vrije Universiteit Brussel i.s.m. het Yper Museum
  • Gratis op het STAMplein
  • Beeld: Stad Ieper

Opgravingen in grote en kleinere steden met een middeleeuws verleden gunnen ons een ongeziene blik in het leven, het werk en de levensstijl van wie er eeuwen geleden woonde. De reizende, kleinschalige tentoonstelling 'Heavy Metal' belicht een rijke, maar ondergewaardeerde categorie archeologica uit onze middeleeuwse steden: de metaalvondsten.

Henk Deleu 9

Deze vondsten getuigen onder meer van de diversiteit in de middeleeuwse samenleving en het belang van uiterlijk vertoon. Accessoires in metaal zijn meestal de enige materiële resten van middeleeuwse kleding. Soms kostbaar, soms goedkoop, deze hebbedingen blijken grote vertellers over de veranderende mode én vormen van zelfexpressie.

Ook de geschiedenis van wonen en werken laat zich in metaalvondsten lezen. Wonen wordt in de middeleeuwen comfortabeler, trends en etiquette in het huishouden veranderen, de ruimtelijke stadsinrichting neemt een nieuwe wending en de ambachtelijke productie en metallurgie jagen de stedelijke economie en handel aan.

Op doorreis

De tentoonstelling 'Heavy Metal' presenteert de resultaten van het project ‘Middeleeuws Metaal’, als synthese-onderzoek gefinancieerd door het agentschap Onroerend Erfgoed (2020-2022). De grote diversiteit aan metalen voorwerpen uit stadsopgravingen werd in kaart gebracht. Het project werd gecoördineerd door de Vrije Universiteit Brussel, met als partners Center for Artefact Research, Stedelijke Archeologische Dienst Stad Antwerpen, CO7, Stadsarcheologie Gent, Histories, Portable Antiquities Netherlands, Meemo en We Connect Data.

De reizende tentoonstelling werd gemaakt door het Yper Museum, samen met de Vrije Universiteit Brussel.

In het STAM is 'Heavy Metal' te zien op het STAMplein, een apart stukje museum met een wisselende programmatie. Je kan het gratis en los van de rest van het museum bezoeken.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by