STA'M

lezing voor groepen: de muurschilderingen in de abdijfrefter

Vlaamsemeestersdef

De 14de-eeuwse muurschilderingen in de refter van de Bijlokeabdij spreken bijzonder tot de verbeelding. Maar eigenlijk is onze kennis van deze kunstwerken relatief beperkt. Waarom lieten de kloosterzusters de eetzaal zo mooi versieren? Wat betekenen de muurschilderingen en wat was hun plaats in de belevingswereld van de religieuzen?

Brecht Dewilde probeert het verhaal achter de muurschilderingen te ontrafelen. Hij analyseert de iconografie van de schilderingen en koppelt dit aan het ruimtegebruik van de refter en de beeldwereld van de middeleeuwse kloosterzusters. Deze lezing vindt plaats in de abdijrefter zelf, onder het toeziende oog van Christus en de apostelen.

brecht dewilde

Brecht Dewilde (°1982) is als onderzoeker verbonden aan het STAM. Met deze openingslezing luidt hij de nieuwe opstelling in de abdijrefter in die kadert in het kunstenparcours 'Vlaamse Meesters in Situ'.

randprogramma 'vlaamse meesters in situ'

Deze lezing organiseert het STAM ook voor individuelen op 2 juni als openingslezing (1 van 4) en maakt deel uit van het STAMrandprogramma 'Vlaamse Meesters in Situ'.