De 14de-eeuwse muurschilderingen in de refter van de Bijlokeabdij spreken bijzonder tot de verbeelding. Maar eigenlijk is onze kennis van deze kunstwerken relatief beperkt. Waarom lieten de kloosterzusters de eetzaal zo mooi versieren? Wat betekenen de muurschilderingen en wat was hun plaats in de belevingswereld van de religieuzen?
Brecht Dewilde probeert het verhaal achter de muurschilderingen te ontrafelen. Hij analyseert de iconografie van de schilderingen en koppelt dit aan het ruimtegebruik van de refter en de beeldwereld van de middeleeuwse kloosterzusters. Deze lezing vindt plaats in de abdijrefter zelf, onder het toeziende oog van Christus en de apostelen.
Brecht Dewilde (°1982) is als onderzoeker verbonden aan het STAM. Met deze openingslezing luidt hij de nieuwe opstelling in de abdijrefter in die kadert in het kunstenparcours 'Vlaamse Meesters in Situ'.
Deze lezing organiseert het STAM ook voor individuelen op 2 juni als openingslezing (1 van 4) en maakt deel uit van het STAMrandprogramma 'Vlaamse Meesters in Situ'.
Zomer 2019 richt 'Vlaamse Meesters in Situ' in het STAM de schijnwerpers op de muurschilderingen in de refter van de voormalige Bijlokeabdij. Ontdek het verhaal achter dit Laatste Avondmaal en waan je voor even een middeleeuwse kloosterling.
Ontdek de magie van Bijlokeabdij en Bijlokesite met je groep. Laat je tijdens deze rondleiding zowel binnen als buiten meevoeren naar de wereld van zorgende zusters, sterke vrouwen.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er binnenkort de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.