Historica Tina De Gendt speurt voor het STAM naar ‘verborgen stadsgeschiedenissen’. In deze lezing voor Avansa in De Krook vertelt ze hoe ze wijk per wijk, vierkante kilometer per vierkante kilometer, schatten bovenhaalt: verhalen die dreigen vergeten te worden en erfgoed dat dreigt verloren te gaan.
Tussen 2018 en 2021 deed Tina al residenties in Voormuide, Brugse Poort, Rabot en Ledeberg. In deze superdiverse wijken ging ze telkens samen met buurtbewoners op zoek naar verhalen van lang en niet zo lang geleden. Over Rifboys en Grijze Zusters, compromis-moskeeën, de transitwijken van de stad, de Katten van Ledeberg. In deze lezing licht ze een tipje van de sluier op, in afwachting van haar boek ‘De Poorten’.
Op het gratis toegankelijke STAMplein kan je snuisteren in (een deel van) de oogst van 'De vierkante kilometer':
Wie al in het STAM was, kent zeker de enorme luchtfotovloer. Elke tegel ervan komt overeen met één vierkante kilometer in de stad. De komende jaren gaat het STAM tegel per tegel op zoek naar verborgen verhalen die de stad mee vorm geven, samen met een verhalenverzamelaar ter plaatse.
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel 'De vierkante kilometer' met zijn eerste twee afleveringen: Neuseplein & Brugse Poort.
Het STAMplein is een gratis toegankelijk stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er momenteel de schatten van de derde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer': Rabot.
Een reeks van twaalf lessen voor iedereen met interesse in Gent en/of geschiedenis. Met ons museum als locatie en rechtstreekse leverancier van unieke objecten die de lesthema's illustreren. STAM i.s.m. CVO Groeipunt. Najaar 2023, op zaterdagvoormiddag.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.