STA M
Agenda

Lezing: Gent, stad van drie torens?

30.03.2023
Lezing stad van de drie torens
Tickets via Avansa
  • Datum: donderdag 30 maart 2023
  • Locatie: De Krook
  • Tijdstip: 19.30 tot 21 uur
  • Prijs: 5 euro (standaard) / 1 euro (UiTPAS-kansentarief regio Gent)
  • Bezoek zeker ook de expo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen' in het STAM... deelnemers aan de lezing krijgen een '1+1 gratis'-voucher

Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. En die laatste is meer dan een optelsom van gebouwen en torens. Het is een breedbeeld dat ons idee van een stad mee bepaalt. Wanneer een stad haar skyline in een zelfportret giet, vertelt ze bovendien welke stad ze wil zijn. Want zo’n portret is nooit neutraal. Wat wordt getoond en wat niet, vanuit welke hoek en welke boodschap zit erachter?

De expo ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ vormt voor het STAM de aanleiding om stil te staan bij de Gentse skyline. Hierbij denken we natuurlijk aan de iconische torenrij. Het lijkt wel alsof het beeld van ‘de stad van de drie torens’ al eeuwenlang bestaat. Is dit wel zo? En waar komt dat beeld vandaan? STAMonderzoeker Wout De Vuyst laat er zijn licht op schijnen.

Wout De Vuyst studeerde Kunstwetenschappen aan de UGent en Monumenten- en landschapszorg in Antwerpen. Hij werkte als zelfstandig bouwhistoricus en bij het Sint-Lukasarchief in Brussel. Van bij de start van de erfgoedcel Gent Cultuurstad was hij betrokken bij de voorbereiding van het STAM, waar hij nu nog steeds werkzaam is.

Avansa organiseert in samenwerking met het STAM en Bibliotheek De Krook een activiteitenreeks in het kader van de expo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by