Allerlei uiteenlopende aspecten van de kostuumcollectie van het STAM komen aan bod: niet enkel de vorm, de weerspiegeling van de tijdsgeest en van het schoonheidsideaal, maar ook de snit, de constructie, de verwerkte materialen, de decoratie ervan naar vorm en techniek, houding en bewegingsvrijheid van de drager, enzovoort.
Marijke Detremmerie is kunsthistorica (UGent) en volgde cursussen
rond textieltechnologie. Sinds 1976 werkt ze bij de Gentse musea, eerst
in het STAM en later in het Design museum Gent. Haar hoofdtaak is er
het registreren en bestuderen van de kostuum- en de textielcollectie.
In het kader van het project 'Handle with care' geeft een reeks van experts uitleg aan een geïnteresseerd publiek van maximum 15 personen.
Wout De Vuyst vertelt de verhalen achter de objecten uit de collectie. Voor wie werden ze gemaakt, in welke context werden ze gebruikt, hebben ze een link met Gent, hoe kwamen ze in de collectie terecht?
Als STAMbezoeker kan je in 2016 de voorbereiding van de verhuizing van het depot volgen. Onze abdijkerk wordt een werkruimte waar museummedewekers de objecten uit de collectie onder handen nemen. Neem een kijkje achter de schermen.
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er binnenkort de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.