STA M
Agenda

erfgoeddag 2019

28.04.2019
Egd2019

inschrijvingen lezingen en film

  • Zondag 28 april 2019
  • Van 10 tot 18 uur
  • Activiteiten en museumbezoek gratis


in het STAM

In 2019 is 'Hoe maakt u het?' het thema van Erfgoeddag en het STAM splitst dit op. In 'Hoe maakt u het echt?' gaat het over een 1200-jarige oorkonde, en hoe deze een echtheidscertificaat meekreeg in de vorm van een zegel. In 'Hoe maakt u het vals?' maakt het STAM de kruising met zijn lopende expo 'Het museum van de misdaad'... ook vervalsen vereist immers een bepaald vakmanschap.


hoe maakt u het echt?

presentatie: over een 1200-jarige oorkonde

1200 jaar oud. Zo oud is het oudste ambtelijke document dat in België wordt bewaard. De oorkonde van keizer Lodewijk de Vrome voor de Gentse Sint-Baafsabdij behoort tot het Rijksarchief en is te zien in het STAM. Dit stuk uit 819 heeft de tand des tijds goed doorstaan. Zo goed zelfs dat we het vandaag nog steeds kunnen bekijken en zelfs lezen. Wat maakt dit stuk bijzonder, door wie werd het gemaakt en waarom? En hoe komt het dat het meer dan een millennium later nog bestaat?

Van 10.30 tot 16.30 start er op het half uur een presentatie (15 min.)

workshop: maak zelf je zegel

Een oorkonde als die van keizer Lodewijk de Vrome voor de Gentse Sint-Baafsabdij (zie hoger) werd met een zegel officieel of 'echt' gemaakt. Kom te weten hoe dat in zijn werk ging en ga daarna zelf aan de slag met stempels en klei. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Doorlopend 10-12 uur en 14-16 uur

workshop: maak zelf je wapenschild

In de zegels om oorkondes als die van keizer Lodewijk de Vrome voor de Gentse Sint-Baafsabdij (zie hoger) 'echt' te maken, zat vaak een wapenschild afgebeeld. Ontwerp of kleur zelf een wapenschild dat bij jou past! Voor kinderen van 4 tot 10 jaar.

Doorlopend 10-12 uur en 14-16 uur


hoe maakt u het vals?

lezing: the spanish forger unmasked

'Hoe maakt hij het vals?' vroegen de mensen van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) zich af. Ze onderzochten twee schilderijen toegeschreven aan de zogenaamde Spaanse vervalser. Zijn slimme vervalsingen hebben sinds eind 19de eeuw ontelbare musea en verzamelaars om de tuin geleid, maar worden nu herleid tot hun ware aard.

Een lezing in het Engels door Christina Currie, ihkv de expo 'Het museum van de misdaad'.

Van 10.30 tot 12 uur - in het Engels

inschrijven

filmvertoning: 'art and craft', vervalser zonder winstoogmerk

30 jaar lang vervalste de Amerikaan Mark Landis kunst. Hij schonk de werken aan musea onder het voorwendsel dat hij ze had geërfd. Ontdek het bizarre verhaal van deze vervalser zonder winstoogmerk en kom te weten hoe hij ontmaskerd werd in de documentaire 'Art and Craft' (2014). Je valt van de ene verbazing in de andere. Engelstalige film, Engelstalig ondertiteld. Ihkv de expo 'Het museum van de misdaad.

Van 15.30 tot 17 uur - in het Engels

inschrijven


in gent

Er nemen in Gent 35 organisaties deel en die organiseren samen 77 activiteiten waarvan 20(!) voor kinderen. Alle activiteiten zijn gratis en doorlopend van 10 tot 18 uur, tenzij anders vermeld. Los van de speciale Erfgoeddagactiviteiten is in alle deelnemende musea de vaste collectie gratis te bezoeken. Bekijk hier de Gentse activiteiten online. Download hier de Gentse Erfgoeddagfolder (pdf - 2,9MB), inclusief kaart.

in vlaanderen

Zie www.erfgoeddag.be voor de activiteiten doorheen heel Vlaanderen!

Download de gratis ErfgoedApp en ontdek de activiteiten in je buurt. Bij enkele activiteiten geeft de ErfgoedApp je extra informatie zoals verrassende filmpjes, verhalen, weetjes en nog veel meer.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by