STA M
Agenda

erfgoeddag 2017

23.04.2017
Egd2017

inschrijven

  • Zondag 23 april 2017
  • Gratis rondleidingen en reünie
  • Vooraf inschrijven, online of telefonisch via Gentinfo 09 210 10 10.
  • Ook het museum is gratis te bezoeken, inclusief alle tentoonstellingen


in het STAM

In 2017 is 'Zorg' het thema van Erfgoeddag. In het STAM ligt de focus op de voormalige hospitaalfunctie van de Bijlokesite en op zorg voor de collectie.


rondleidingen op de bijlokesite

Sinds de 13de eeuw werden er op de Bijlokesite mensen verzorgd. De Gentse Gidsen schetsen de evolutie van de abdij en het klooster waar de zusters verbleven, vertellen over het burgerlijk hospitaal en de universiteitsgebouwen waar de opleiding geneeskunde ingericht werd, en houden halt bij de transformatie naar de hedendaagse cultuurcampus.

'De geschiedenis van de Bijlokesite: van hospitaalsite naar cultuurcampus' door de Gentse Gidsen, om 10 uur, 11 uur, 13 uur 14 uur en 15 uur (duur: 1,5 uur). Vertrek aan de trappen van het toegangspad naar het STAM op de Godshuizenlaan.

Het STAM i.s.m. de Gentse Gidsen.

inschrijven


reünie van het bijlokeziekenhuis

Het Bijlokeziekenhuis verliet in 1982 de Bijlokesite om AZ Jan Palfijn te worden. Het STAM verwelkomt iedereen bij wie het oude hospitaal nog vers in het geheugen ligt, om samen rond te gaan op de Bijlokesite, elkaar (opnieuw) te ontmoeten en herinneringen op te halen. Heb je er gewerkt, gestudeerd of was je er patiënt? Vertel jouw verhaal en het STAM bewaart het voor de toekomst.

'Reünie van de Bijloke', om 14 uur in het STAM (doorlopend tot 16.30 uur).

Het STAM i.s.m. Turkse Unie van België en AZ Jan Palfijn

inschrijven


rondleidingen in de coulissen van het STAM

Heel wat objecten van de STAMcollectie zitten opgeborgen in depot. Binnenkort verhuizen deze objecten naar een nieuw centraal museumdepot. Tijdens de rondleiding vang je een glimp van de voorbereidingen. Je gaat mee in de coulissen van het STAM waar STAMmedewerkers objecten met zorg ontstoffen, controleren en inpakken. Ook de online inventaris wordt aangevuld en er worden nieuwe foto's gemaakt.

'Verhuizen geblazen - handle with care!' om 14.30 uur en 16 uur (duur: 45 minuten).

inschrijven


op de bijlokesite

Ook op andere plekken op de Bijlokesite zijn er activiteiten op Erfgoeddag.

In Muziekcentrum De Bijloke kan je de tentoonstelling 'Toekomst met een verleden, over godshuizen en woonzorgcentra' en de workshop 'Spelen en dansen met zorgrobot Zora' meepikken, beide georganiseerd door het Archief OCMW Gent. Je kan er ook Gandante-rondleidingen volgen door de gebouwen waar vroeger zieken verzorgd en onderzocht werden.

In het archief van de KASK-bibliotheek leer je alles over (de zorg voor) academische tekeningen.

In KASK en Conservatorium is het die dag bovendien opendeurdag.

in gent

Er nemen in Gent 31 organisaties deel en die organiseren samen 62 activiteiten waarvan 9 voor kinderen. Alle activiteiten zijn gratis en doorlopend van 10 tot 18 uur, tenzij anders vermeld. Los van de speciale Erfgoeddagactiviteiten is in alle deelnemende musea de vaste collectie gratis te bezoeken. Bekijk hier de Gentse activiteiten online.


in vlaanderen

Zie www.erfgoeddag.be voor de activiteiten doorheen heel Vlaanderen!

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by