In Rabot 4-358 en Rabot 2 combineert Simon Allemeersch live geluid, documentatie, muziek, theater en videobeelden tot één geheel. Een maatschappelijk verhaal op het snijpunt van theater, architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving. (Foto © Stefanie De Clercq)
Avansa organiseert in samenwerking met het STAM en Bibliotheek De Krook een activiteitenreeks in het kader van de expo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'.
Als deelnemer kan je beide voorstellingen bijwonen, maar één van de twee kan ook. Feel free!
Voor de sociale woonblokken van de Rabotwijk in Gent werden afgebroken, vestigde Simon Allemeersch zijn atelier twee jaar lang in één van de appartementen. In het atelier werd een geheugen van ‘de blokken’ gesticht en kon een nieuw verhaal tussen de bewoners en de buitenwereld ontstaan.
Rabot 4-358 is een reconstructie van het verhaal van de gebouwen én van het kunstenaarsatelier van Allemeersch dat hij in samenwerking met de bewoners uitbouwde tijdens zijn verblijf. Het is een zoektocht naar antwoorden op eenvoudige vragen. Hoe komt het dat de eerste bewoners als dikkenekken werden bekeken? Hoe is dat zo snel kunnen veranderen? Waarom was de enige gemeenschappelijke ruimte in de torens een mortuarium? Wie heeft de vorm van deze gebouwen bedacht?
Deze documentaire voorstelling is tegelijkertijd een reconstructie van het verhaal van de Gentse Rabot-gebouwen én van het atelier dat er bestond - in samenwerking met de bewoners.
‘Hoe is het nu met u?’ Deze eenvoudige vraag is het startpunt van Rabot 2. De titel verwijst naar Simons eerdere productie Rabot 4-358, al is dit ‘vervolg’ een op zich staande voorstelling. Allemeersch ging voor Rabot 2 de mensen opzoeken waarmee hij ooit in de Rabotwijk samenwerkte om te kijken hoe het nu met hen gaat. Vanuit deze individuele verhalen die zich afspelen in alle hoeken van Vlaanderen – Gent (Rabot, Nieuw-Gent), Brussel, Antwerpen (Linkeroever, Kiel, Silvertop en Nieuw-Zuid), Genk, Oostende, het platteland van Oost-Vlaanderen – zoomt hij uit naar een groter verhaal over (het stigma van) hoogbouw, sociaal wonen, privébezit en rijkdom, stad/platteland en ruimtelijke tegenstellingen. In Rabot 2 combineert Allemeersch live geluid, documentatie, muziek, theater en videobeelden tot een ambachtelijk gemaakte ‘subjectieve documentaire’.
In deze video van Kunstencentrum VIERNULVIER vertelt Simon Allemeersch over de tweede voorstelling 'Rabot 2'. Op 2 februari krijg je de twee voorstellingen na elkaar te zien:
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Wél aankomen, aub! Een speels kinderspoor dat door alle museumzalen loopt. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers maken kinderen mee de stad. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!