STA M
Agenda

Docu-voorstelling: Rabot 4-358 & Rabot 2 - Simon Allemeersch

02.02.2023
Docu Rabot copyright Stefanie De Clercq
Tickets via Avansa
  • Datum: donderdag 2 februari 2023
  • Locatie: STAM, in de abdijrefter
  • Tijdstip: 17.30 tot 21.30 uur
  • Prijs: 10 euro (standaard) / 7,50 euro (reductie) / 5 euro (sociale prijs) / 2 euro (UitPAS kansentarief regio Gent)
  • Bezoek voor- of achteraf zeker ook de expo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen' - die avond open tot 22 uur (tickets te koop aan de balie)

In Rabot 4-358 en Rabot 2 combineert Simon Allemeersch live geluid, documentatie, muziek, theater en videobeelden tot één geheel. Een maatschappelijk verhaal op het snijpunt van theater, architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving. (Foto © Stefanie De Clercq)

Avansa organiseert in samenwerking met het STAM en Bibliotheek De Krook een activiteitenreeks in het kader van de expo 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'.

Programma

  • 17.30 tot 19 uur: Rabot 4-358 (90 min.)
  • 19 tot 20 uur: pauze
  • 20 tot 21.30 uur: Rabot II (90 min.)

Als deelnemer kan je beide voorstellingen bijwonen, maar één van de twee kan ook. Feel free!

Rabot 4-358

Voor de sociale woonblokken van de Rabotwijk in Gent werden afgebroken, vestigde Simon Allemeersch zijn atelier twee jaar lang in één van de appartementen. In het atelier werd een geheugen van ‘de blokken’ gesticht en kon een nieuw verhaal tussen de bewoners en de buitenwereld ontstaan.

Rabot 4-358 is een reconstructie van het verhaal van de gebouwen én van het kunstenaarsatelier van Allemeersch dat hij in samenwerking met de bewoners uitbouwde tijdens zijn verblijf. Het is een zoektocht naar antwoorden op eenvoudige vragen. Hoe komt het dat de eerste bewoners als dikkenekken werden bekeken? Hoe is dat zo snel kunnen veranderen? Waarom was de enige gemeenschappelijke ruimte in de torens een mortuarium? Wie heeft de vorm van deze gebouwen bedacht?

Deze documentaire voorstelling is tegelijkertijd een reconstructie van het verhaal van de Gentse Rabot-gebouwen én van het atelier dat er bestond - in samenwerking met de bewoners.

Rabot 2

‘Hoe is het nu met u?’ Deze eenvoudige vraag is het startpunt van Rabot 2. De titel verwijst naar Simons eerdere productie Rabot 4-358, al is dit ‘vervolg’ een op zich staande voorstelling. Allemeersch ging voor Rabot 2 de mensen opzoeken waarmee hij ooit in de Rabotwijk samenwerkte om te kijken hoe het nu met hen gaat. Vanuit deze individuele verhalen die zich afspelen in alle hoeken van Vlaanderen – Gent (Rabot, Nieuw-Gent), Brussel, Antwerpen (Linkeroever, Kiel, Silvertop en Nieuw-Zuid), Genk, Oostende, het platteland van Oost-Vlaanderen – zoomt hij uit naar een groter verhaal over (het stigma van) hoogbouw, sociaal wonen, privébezit en rijkdom, stad/platteland en ruimtelijke tegenstellingen. In Rabot 2 combineert Allemeersch live geluid, documentatie, muziek, theater en videobeelden tot een ambachtelijk gemaakte ‘subjectieve documentaire’.

In deze video van Kunstencentrum VIERNULVIER vertelt Simon Allemeersch over de tweede voorstelling 'Rabot 2'. Op 2 februari krijg je de twee voorstellingen na elkaar te zien:

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by