STA M
Agenda

zondagslezing: de weg van de wet

13.01.2019
Museumvandemisdaadlezing

inschrijvenover de exporeeks: samenleven met misdaad

  • Zondag 13 januari 2019
  • Van 10.30 tot 12 uur
  • In het STAM in de abdijkerk
  • Prijs: 5 euro / kansentarief via UiTPAS: 1 euro
  • Inschrijven: via Vormingplus
  • Ihkv de expo 'Het museum van de misdaad' (16+): toegangstarieven

Prof. dr. Marc Cools en prof. dr. Georges Martyn, beiden hoogleraar aan de Gentse Faculteit Recht en Criminologie, de ene criminoloog, de andere jurist, en beiden sterk historisch geïnteresseerd, belichten de rol van de wet en de politie in het België van de negentiende en twintigste eeuw.

Marc Cools schetst de geschiedenis van de Belgische politie in relatie tot de belangrijkste maatschappelijke gebeurtenissen die aanleiding gaven tot wezenlijke veranderingen. Georges Martyn brengt een bloemlezing van wetten uit onze vaderlandse geschiedenis, die vandaag menige wenkbrauw doen fronsen.

marc cools

Marc Cools (°1962) is doctor in de Criminologische Wetenschappen (Vrije Universiteit Brussel). Hij is professor aan de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Hij is ook docent aan de Inlichtingen- en Veiligheidsschool van het Ministerie van Defensie. Hij was docent aan het Politieopleidingscentrum Antwerpen en de School voor Criminologie en Criminalistiek bij het Ministerie van Justitie. Tevens was hij als expert verbonden aan het Kabinet van de Minister van Justitie, M. Verwilghen.

georges martyn

Georges Martyn (°1966, Avelgem) studeerde rechten en middeleeuwse studies en verdedigde in 1996 aan de KU Leuven een rechtshistorisch proefschrift over privaatrechtelijke wetgeving in de vroegmoderne tijd. Hij was van 1992 tot 2008 advocaat aan de balie van Kortrijk, is sinds 1999 plaatsvervangend vrederechter en sinds 2012 ere-advocaat van de Gentse balie. Als hoogleraar aan de UGent doceert hij rechtsinleidende en rechtshistorische vakken. Zijn onderzoek betreft de geschiedenis van de juridische beroepen en van de rechtsbronnen en historische rechtsiconologie.

reeks 'samenleven met misdaad'

Tijdens de expo 'Het museum van de misdaad' (26.10.2018 t.e.m. 30.04.2019), kan je vanaf december elke maand op een zondagvoormiddag in het STAM terecht voor een duolezing. Deze lezingen maken deel uit van de reeks 'Samenleven met misdaad'. Daarin bundelen STAM en Vormingplus hun gezamenlijke randprogramma bij deze expo.

Organisatie: het STAM i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by