Prof. dr. Marc Cools en prof. dr. Georges Martyn, beiden hoogleraar aan de Gentse Faculteit Recht en Criminologie, de ene criminoloog, de andere jurist, en beiden sterk historisch geïnteresseerd, belichten de rol van de wet en de politie in het België van de negentiende en twintigste eeuw.
Marc Cools schetst de geschiedenis van de Belgische politie in relatie tot de belangrijkste maatschappelijke gebeurtenissen die aanleiding gaven tot wezenlijke veranderingen. Georges Martyn brengt een bloemlezing van wetten uit onze vaderlandse geschiedenis, die vandaag menige wenkbrauw doen fronsen.
Marc Cools (°1962) is doctor in de Criminologische Wetenschappen (Vrije Universiteit Brussel). Hij is professor aan de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Hij is ook docent aan de Inlichtingen- en Veiligheidsschool van het Ministerie van Defensie. Hij was docent aan het Politieopleidingscentrum Antwerpen en de School voor Criminologie en Criminalistiek bij het Ministerie van Justitie. Tevens was hij als expert verbonden aan het Kabinet van de Minister van Justitie, M. Verwilghen.
Georges Martyn (°1966, Avelgem) studeerde rechten en middeleeuwse studies en verdedigde in 1996 aan de KU Leuven een rechtshistorisch proefschrift over privaatrechtelijke wetgeving in de vroegmoderne tijd. Hij was van 1992 tot 2008 advocaat aan de balie van Kortrijk, is sinds 1999 plaatsvervangend vrederechter en sinds 2012 ere-advocaat van de Gentse balie. Als hoogleraar aan de UGent doceert hij rechtsinleidende en rechtshistorische vakken. Zijn onderzoek betreft de geschiedenis van de juridische beroepen en van de rechtsbronnen en historische rechtsiconologie.
Tijdens de expo 'Het museum van de misdaad' (26.10.2018 t.e.m. 30.04.2019), kan je vanaf december elke maand op een zondagvoormiddag in het STAM terecht voor een duolezing. Deze lezingen maken deel uit van de reeks 'Samenleven met misdaad'. Daarin bundelen STAM en Vormingplus hun gezamenlijke randprogramma bij deze expo.
Organisatie: het STAM i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo.
De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een eigenaardige verzameling: foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Met deze 'criminele collectie' maakt het STAM een tentoonstelling.
De derde zondag van elke maand: een rondleiding waar iedereen kan op intekenen. Omdat een gids dingen vertelt die bijblijven! Van november 2018 t.e.m. april 2019 in de expo 'Het museum van de misdaad'. Om 11 uur. VOLZET
Het STAMplein is een gratis stukje museum met een wisselende programmatie. Ontdek er binnenkort de schatten van de vierde aflevering van het erfgoedproject 'De vierkante kilometer: Ledeberg'.
Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.
CoGhent Festival is twee dagen vol lokale en internationale kruisbestuiving tussen musea, cultuur, erfgoed, design, creatieve industrie, onderwijs, technologie, lokale besturen, slimme steden, onderzoek, open data, kunst en buurtwerk.