STA M
Agenda

de stadsacademie: stad van kennis en cultuur II

15.03.2018
Stadsacademie1

inschrijven

Onder de titel 'Stad van kennis en cultuur. Een concentratie aan collecties tussen Citadelpark, Waalse Krook en Bijloke' nodigt De Stadsacademie je uit in het STAM voor een lezing door Marika Hedin (in het Engels) gevolgd door een publiek debat. Marika Hedin is directeur van het Gustavianum, het museum van de universiteit van Uppsala.

(Illustratie: Jade Kerremans)

Deze avondsessie is de tweede lezing binnen de tweedelige reeks ‘Stad van kennis en cultuur’.

het gentse kunstenkwartier

Deze avondlezing staat in het teken van de talrijke instellingen die als voornaamste opdracht hebben om collecties te bewaren en publiek toegankelijk te maken. Naast de vaste waarden hebben een aantal nieuwe archieven, bibliotheken en musea zich de voorbije tien tot twintig jaar gevestigd in het Gentse stadsdeel gelegen tussen Bijloke, Citadelpark en Waalse Krook, ook wel het Kunstenkwartier genoemd.

Over de verdere ontwikkeling van dit netwerk van culturele instellingen is tot nog toe weinig of geen reflectie opgestart. Het is echter een kans om de krachten die momenteel voornamelijk apart werkzaam zijn, in de toekomst meer te laten interageren.

uppsala 1477-2050: a challenging relationship of city and university

An historic expose leading into the future (2050) about the city of Uppsala and the university, founded in 1477. Uppsala has developed from an unassuming market town, dominated by the two big institutions of the University and the Church (the archbishop of Sweden resides here), to a major center of industry in the late 1800s, to today's rapidly evolving and growing city (Sweden's fourth largest city, population 230.000 and growing) centered around hi-tech industries and IT-startups. It has also turned into a very popular commuter city for those that are attracted to the strong development of nearby Stockholm. Hence, the city developments of the future require more joint ventures and cooperation between City and University. The City now describes Uppsala's identity as a ‘city of science and knowledge’ as one of its core values, and the University is planning for a ‘university in the town center’ as its strategy for the upcoming 30 years. But in reality, space is limited and so the current discussions are challenging on how to bring Uppsala into the future.

marika hedin

Voordat ze directeur van het Gustavianum werd in 2014, was dr. Marika Hedin directeur van het Vasa Museum in Stockholm (2009 tot 2014), en senior curator en programmaverantwoordelijke in het Nobel Museum (1999 tot 2009). Van 2014 tot 2016 was ze ook strategisch adviseur voor het Nobel Center project. Tussen 1992 en 1998 werkte ze in het Departement Geschiedenis van de Universiteit van Stockholm en in het Departement Geschiedenis & Technologie van het Koninklijk Instituut voor Technologie.

Ze schreef verschillende boeken, o.a. het prijzenwinnende Bilden av svensk historia(Images of Swedish History), en talloze artikels. Haar onderzoek betreft het vroege Zweedse liberalisme, de geschiedenis van de wetenschap, de geschiedenis van de Nobelprijzen en verschillende aspecten van publieke geschiedenis waar ze rond werkte voor radio & televisie, schoolboeken en congressen/symposia.

de stadsacademie

Tweehonderd jaar samengaan van stad en universiteit is een moment om te reflecteren over de stedelijke rol van de universiteit. N.a.v. de STAMexpo Stad en universiteit. Sinds 1817 organiseert de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent een reeks lezingen en debatten, als aanzet voor een Stadsacademie. Plaats van gebeuren is de abdijkerk van het STAM, die deel uitmaakt van het tentoonstellingsparcours.


Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

  • Vlaanderen verbeelding werkt
  • Logo Gent 125Px
made by