De Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent (MGOG) en het STAM organiseren op zaterdagnamiddag 25 november 2017 de zesde editie van de Dag van het Gentse historische onderzoek. Het thema van deze editie is 'Misdaad'. Volgend jaar plant het STAM immers een tijdelijke tentoonstelling met de collectie van de gerechtelijke politie van Gent.
In het Museum of London was er in 2015 een gelijkaardige tentoonstelling met de collectie van de Metropolitan police. Daarover komt curator Jackie Keily meer vertellen. Verder komen ook enkele juristen en criminologen vertellen over hun historisch onderzoek en worden we ingewijd in de bronnen over misdaad uit het Rijksarchief Gent.
Iedereen die zich graag verdiept in de geschiedenis van Gent is welkom! Er zal ook een info- en boekenmarkt zijn waar erfgoedorganisaties en -verenigingen hun werking voorstellen en publicaties rond historisch onderzoek aanbieden.
De MGOG reikt dit jaar op deze Dag voor de vierde maal de Prijs van het Gentse historische onderzoek uit voor een masterscriptie met betrekking tot de geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis van de stad Gent.
Opening boeken- en infomarkt
Koffiepauze met boeken- en infomarkt
Presentatie van onderzoek en projecten
Uitreiking Prijs van het Gentse historische onderzoek
Receptie en boekenmarkt
Inschrijven kan t.e.m. woensdag 22 november via Gentinfo: go.stad.gent/stam of T+32 (0)9 210 10 10.
Erfgoedorganisaties en -verenigingen kunnen hun werking voorstellen en/of hun publicaties over historisch onderzoek aanbieden in een boekenmarkt. Wie interesse heeft in deelname kan Eef Rombaut contacteren via eef.rombaut@stad.gent of T +32 (0)9 267 14 59.
CoGhent Festival is twee dagen vol lokale en internationale kruisbestuiving tussen musea, cultuur, erfgoed, design, creatieve industrie, onderwijs, technologie, lokale besturen, slimme steden, onderzoek, open data, kunst en buurtwerk.
Mensen herken je aan hun silhouetten, steden aan hun skylines. Het STAM houdt die in deze expo tegen het licht en kijkt nog wat vérder, voorbij de skylines zoals we die allemaal kennen.
Doe je ‘Het verhaal van Gent’, dan kom je ook een gezellig familieatelier tegen vol met bouwelementen. Wat als ... jij de stad mag vormgeven? Hoe zou die er dan uitzien? Aan de slag!