STA M
Agenda

dag van het gentse historische onderzoek

25.11.2017
Daghistorisch Onderzoek

inschrijven

 • Zaterdag 25 november 2017
 • Van 13.30 tot 18.30 uur
 • Prijs: 5 euro / 2 euro voor studenten / gratis voor leden van de MGOG (bijdrage te betalen op de dag zelf)
 • Inschrijven via Gentinfo:
  go.stad.gent/stam of T 09 210 10 10

De Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent (MGOG) en het STAM organiseren op zaterdagnamiddag 25 november 2017 de zesde editie van de Dag van het Gentse historische onderzoek. Het thema van deze editie is 'Misdaad'. Volgend jaar plant het STAM immers een tijdelijke tentoonstelling met de collectie van de gerechtelijke politie van Gent.

In het Museum of London was er in 2015 een gelijkaardige tentoonstelling met de collectie van de Metropolitan police. Daarover komt curator Jackie Keily meer vertellen. Verder komen ook enkele juristen en criminologen vertellen over hun historisch onderzoek en worden we ingewijd in de bronnen over misdaad uit het Rijksarchief Gent.

Iedereen die zich graag verdiept in de geschiedenis van Gent is welkom! Er zal ook een info- en boekenmarkt zijn waar erfgoedorganisaties en -verenigingen hun werking voorstellen en publicaties rond historisch onderzoek aanbieden.

De MGOG reikt dit jaar op deze Dag voor de vierde maal de Prijs van het Gentse historische onderzoek uit voor een masterscriptie met betrekking tot de geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis van de stad Gent.


programma

13.30 uur

Opening boeken- en infomarkt

14 uur
 • Verwelkoming door Annelies Storms, schepen van cultuur, toerisme en evenementen van de Stad Gent
 • Verslag van de activiteiten van de MGOG en voorstelling van de nieuwe uitgave in de reeks Historische Monografieën Vlaanderen van Joke Verfaillie met de titel Au Cœur de la Cour. De griffie en de griffiers van de Raad van Vlaanderen, een bijdrage tot de geschiedenis van instellingen, ambtenaren en archiefvorming tijdens het ancien régime (1386-1795) door prof. dr. Marc Boone, voorzitter MGOG
 • Keynote speaker: Jackie Keily, Museum of London, over de tentoonstelling The Crime Museum uncovered
15 uur

Koffiepauze met boeken- en infomarkt

16 uur

Presentatie van onderzoek en projecten

 • Prof. dr. Georges Martyn, hoogleraar Instituut voor Rechtsgeschiedenis (Faculteit Recht en Criminologie - UGent) over Juristen en historici: partners in crime history
 • Paul Drossens, Annelies Somers en Joke Verfaillie (Rijksarchief Gent) over Misdaad in het archief. Bronnen en onderzoeksperspectieven
 • Manon Moerman – master in de rechten (UGent) over haar onderzoek Invloed van de Eerste Wereldoorlog op de Gentse politierechtbank
 • Pieter Leloup, onderzoeker (CRiS Research Group - VUB en IRCP - UGent) over ‘Eene dievenbende gesnapt.’ Misdaad en misdaadcontrole in Gent en omstreken (1914-1925)
 • Marieke Vangheluwe (STAM) over de tentoonstelling Het museum van de misdaad in het STAM vanaf 26 oktober 2018
17.15 uur

Uitreiking Prijs van het Gentse historische onderzoek

17.30 uur

Receptie en boekenmarkt


praktisch

Inschrijven kan t.e.m. woensdag 22 november via Gentinfo: go.stad.gent/stam of T+32 (0)9 210 10 10.

Erfgoedorganisaties en -verenigingen kunnen hun werking voorstellen en/of hun publicaties over historisch onderzoek aanbieden in een boekenmarkt. Wie interesse heeft in deelname kan Eef Rombaut contacteren via eef.rombaut@stad.gent of T +32 (0)9 267 14 59.

Ook in het STAM

Stadsmuseum Gent

Bijlokesite
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
09 267 14 00
info@stamgent.be

 • Vlaanderen verbeelding werkt
 • Logo Gent 125Px
made by